2258114
Financieel

Zo betaal je de minste tol

Amsterdam - Wie met de auto op vakantie naar het buitenland gaat, ontkomt er bijna niet aan: het betalen van tol. De meeste vakantiegangers kennen de Péage in Frankrijk wel, maar ook in veel andere Europese landen dient tol te worden betaald en dat neemt een flinke hap uit het vakantiebudget.

Gelukkig kun je wel van te voren uitrekenen hoeveel extra kosten je kwijt bent aan tol: dat kan met diverse routeplanners die te vinden zijn op internet. Wil je liever geen tol betalen? Via die routeplanners kun je ook alternatieve routes te vinden.

Routeplanner

Waarschijnlijk ben je niet de enige die voor een alternatieve, gratis route kiest. Vaak zijn deze routes druk en (een stuk) langer, waardoor je niet alleen meer tijd kwijt bent aan de reis maar ook aan benzine. Aan de andere kant zijn de tankstations langs de snel- of tolwegen fors duurder dan de benzinepompen in de dorpen. Met de routeplanner kun je het precieze aantal kilometers zien van zowel de tolroute als de alternatieve weg. Daarna kun je uitrekenen wat het voordeligst is.

Caravan

In een aantal landen in Europa, zoals Bulgarije, Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland, is een tolvignet verplicht. Met een caravan heb je twee vignetten nodig: een voor de auto en een voor de caravan. In Oostenrijk moet behalve voor een vignet worden betaald voor diverse tunnels en bergtrajecten.

Tolvignetten zijn verkrijgbaar bij de grensovergangen, een aantal tankstations en een aantal postkantoren in de buurt van de grens. Wie naar een land gaat waar niet de euro maar een andere munt het betaalmiddel is, kan het beste met een creditcard betalen. Dit omdat veel verkooppunten extra kosten in rekening brengen voor het betalen in euro's en ongunstige wisselkoersen hanteren. Voor Oostenrijk en Zwitserland kunnen de vignetten bij de ANWB worden gekocht.