Nieuws/Financieel
2260639
Financieel

Beursverslag: AEX put vertrouwen uit Duitse opklaring

Raymond Gennissen, portefeuille manager Landelijk Vastgoed bij ASR Real Estate, slaat op de gong ter ere van de recente overname van Landgoed Junne.

Raymond Gennissen, portefeuille manager Landelijk Vastgoed bij ASR Real Estate, slaat op de gong ter ere van de recente overname van Landgoed Junne.

AMSTERDAM (DFT) - De Amsterdamse beurs kreeg donderdag de wind in de rug geholpen door een opsteker uit de Duitse industrie. De verwachting dat de Amerikaanse belemmeringen voor de Europese autosector kunnen worden afgewend gaf de AEX eveneens een impuls. Arcelor Mittal zat bij de hoofdfondsen in de voorhoede. Midkapper SBM Offshore kreeg een draai om de oren.

Raymond Gennissen, portefeuille manager Landelijk Vastgoed bij ASR Real Estate, slaat op de gong ter ere van de recente overname van Landgoed Junne.

Raymond Gennissen, portefeuille manager Landelijk Vastgoed bij ASR Real Estate, slaat op de gong ter ere van de recente overname van Landgoed Junne.

Na een vlakke start breidde de AEX-index de winst verder uit en eindigde 0,6% hoger op 552,44 na een tussentijdse dagpiek van 556,21 punten. De Midkap deed het kalmer aan met een plus van 0,3% op 761,83 punten.

Elder in Europa hield Parijs nipt de voeten droog, terwijl Frankfurt 1,2% hoger koerste.

Jan-Willem Nijkamp, vermogenbeheerder bij Fintessa, schrijft het vriendelijke sentiment op het Damrak onder meer toe aan de sterk meevallende Duitse fabrieksorders. Hij wijst er op dat deze positieve verrassing een hart onder de riem stak bij beleggers na de dip in de voorbije maanden bij het bedrijfsleven van Duitsland.

Een mogelijke opschorting van de Amerikaanse importtarieven op Europese auto’s droeg volgens Nijkamp eveneens bij aan het aanwakkeren van de koopbereidheid bij beleggers. De Duitse bondskanselier Angela Merkel deed ook een duit in het zakje door te benadrukken achter het snijden in de Europese importtarieven op auto’s uit het buitenland te staan.

Beleggers kijken verder uit naar de Amerikaanse importtarieven op Chinese goederen die naar verwachting morgenochtend vroeg ingaan, en de reactie daarop van Peking. Nijkamp benadrukt dat een escalatie van het handelsconflict tussen China en Amerika in het verschiet kan liggen en de start van een handelsoorlog kan gaan ontketenen. „Veel bedrijven in China zullen door de maatregelen worden geraakt, maar ook Amerikaanse bedrijven krijgen steeds meer last, zoals bijvoorbeeld recent Harley Davidson.” In de middag kregen beleggers een lichte daling van de werkgelegenheid bij het Amerikaanse bedrijfsleven te verwerken. Het aantal nieuwe banen steeg in juni met 177.000 iets minder hard dan verwacht. Morgen staat het officiële Amerikaanse banenrapport op het programma.

Nijkamp houdt er rekening mee dat beleggers voorlopig de kat uit de boom blijven kijken. „De economie draait nog steeds goed en ook de bedrijven vooral in de VS gaan half juli weer met mooie cijfers naar buiten komen, maar de onzekerheid over de afloop van het handelsconflict zal de komende weken boven de markt blijven hangen.”

In de grotendeels groengekleurde AEX deed ASML goede zaken met een winst van 1,2%. DSM was nog meer in trek en koerste 2,2% hoger. ArcelorMittal had de koppositie stevig in handen met een vooruitgang van 4%.

Aegon voegde 1,5% toe aan het vorige slot. HSBC verhoogde zijn aanbeveling voor de verzekeraar naar kopen. ING kreeg er eveneens 1,5% bij.

De Braziliaanse autoriteiten hebben woensdag een inval gedaan bij een kantoor van Philips in São Paulo. De doorzoeking hangt samen met een onderzoek naar vermeende kartelafspraken bij medische systemen. Het aandeel Philips sloot 0,1% hoger.

Gemalto dat in andere handen overgaat, raakte 0,3% kwijt. Unilever behoorde ook bij de schaarde dalers met een verlies van 0,6%

Midkapper SBM Offshore duikelde 7,3%. Een tussentijdse uitspraak van de rechter in Brazilië in de slepende Petrobras-corruptiezaak werkte verkoopdruk in de hand. Het staatsoliebedrijf mag van de rechter een percentage van maandelijkse contractbetalingen inhouden. De reden is dat SBM een buitenlands bedrijf is en dat daardoor het claimen van de schade lastiger is. De rechter oordeelde nog niet over de hoogte van de bedragen.

Arcadis is betrokken bij de renovatie van de Afsluitdijk. Het advies- en ingenieursbureau zal voor het consortium dat de werkzaamheden uitvoert de komende jaren meewerken in het ontwerp- en omgevingsmanagementeam. Het aandeel steeg 1,2%.

AScX-fonds Heijmans gleed 3,8% weg. De bouwer mag dan wel een extra vergoeding van 8 miljoen euro toegekend krijgen voor de uitvoering van een duurder ontwerp voor de Zaanse Wilhelminasluis, dat is niet voldoende om het bouwbedrijf geen verlies te laten lijden op het project. Dat stellen analisten van KBC Securities.

RoodMicrotec heeft de omzet in het eerste halfjaar van dit jaar fors opgevoerd. Volgens de toeleverancier aan de chipindustrie is de omzet in zeven jaar niet zo hoog geweest in de eerste zes maanden. Cijfers over de winst gaf het Zwolse bedrijf niet. De orderportefeuille blijft volgens Rood ,,onverminderd sterk''. Het aandeel won 5,1%.

Kledingbedrijf FNG (o.a. Miss Etam en Claudia Sträter) klom 2,2%. Het zal met de uitgifte van nieuwe aandelen minstens 50 miljoen euro ophalen, bovenop de 15 miljoen euro die met de verkoop van bestaande aandelen wordt opgehaald.

Wilt u weten waar de kansen liggen in de markt en welke aandelen de show gaan stelen? Volg volgende week donderdag gratis seminar.