Financieel/Ondernemen
2260747
Ondernemen

Grenzen stellen aan bereikbaarheid op vakantie

Amsterdam - De helft van werkend Nederland checkt op vrije dagen geregeld zijn werkmail. Zelfs als de afwezigheidsassistent is ingeschakeld. Dat blijkt uit onderzoek van Markteffect in opdracht van Tele2.

Door de grote hoeveelheid mails en telefoontjes en voortdurende bereikbaarheid voelt 45% van alle werknemers zich geleefd. Millennials hebben hier meer last van dan hun oudere collega’s. Jaarlijks meldt 14% van de Nederlandse werknemers zich met burn-outklachten bij een arts, veelal het gevolg van continue bereikbaarheid.

In dat licht is het volgens Tele2 van belang dat werkgever en werknemer tijdens de vakantieperiode duidelijke grenzen stellen aan bereikbaarheid. Het wil de out-of-office reply daarom nieuw leven inblazen.

Dat is volgens het onderzoek ook nodig, want twee op de tien zegt de afwezigheidsassistent nooit te gebruiken en 23% weet niet hoe ze de de functie moeten inschakelen. Een kwart zegt bovendien niet te weten of er op het werk regels zijn over het gebruik ervan, volgens ruim een derde zijn die regels er niet.