Financieel/Geld
2260825
Geld

Directeur mag ex-vrouw niet de laan uit sturen

’We kunnen toch gewoon collega’s blijven?’

’We kunnen toch gewoon collega’s blijven?’

Amsterdam - Een directeur die in vechtscheiding ligt met zijn vrouw, die ook voor hem werkt, mag haar ondanks de verstoorde persoonlijke verhoudingen niet ontslaan. Hij moet haar, op straffe van een dwangsom, gewoon in dienst houden, heeft de rechtbank in Alkmaar bepaald.

’We kunnen toch gewoon collega’s blijven?’

’We kunnen toch gewoon collega’s blijven?’

De directeur en de werknemer hebben aan hun relatie een dochter overgehouden, en na de scheiding nog bijna een jaar geprobeerd om collega’s te blijven. Maar drie jaar later loopt er nog altijd een rechtszaak over de omgangsregeling met die dochter, en heeft de directeur besloten dat er op de kleine werkvloer – 15 mensen – dusdanige spanningen zijn ontstaan dat de arbeidsverhouding tussen hem en zijn ex-vrouw is verstoord. Hij stelde haar tot twee keer toe op non-actief. Mediation heeft niet mogen baten.

Dat de ex-echtelieden nog maandenlang collega’s zijn geweest, is voor de rechter niettemin reden om anders te oordelen. Dat de liefdesrelatie voorbij is, weegt voor rechter Ward Swildens niet zwaar genoeg om de arbeidsrelatie verstoord te noemen. Bovendien bleek op de zitting dat de twee nog altijd samen haar ouders bezoeken, en zwalkte de argumentatie van de directeur: bij de rechter voerde hij aan dat hij en zijn ex niet meer kunnen samenwerken, in persoonlijke communicatie beweerde hij dat er geen werk voor haar was.

Per dag dat hij haar niet tot het werk toelaat, moet de directeur €400 betalen.