Nieuws/Financieel
2261664
Financieel

Onmin in top van KLM

De baas van de piloten bij luchtvaartmaatschappij KLM, Bart de Vries, is opgestapt. Het vertrek werd aangekondigd vlak nadat bekend werd dat de KLM-piloten de nieuwe cao hebben afgewezen. Het rommelt tussen de vliegers en de directie, hoewel KLM hen meer geld en meer vrije tijd bood in de cao.

In een brief aan de piloten, die in het bezit is van deze krant, schrijft De Vries dat de vliegers op een te grote afstand zijn komen te staan ten opzichte van de veranderingen die zijn ingezet bij KLM. De luchtvaartmaatschappij wil concurrerender worden, wat in de afgelopen jaren heeft geleid tot hogere winsten. Het personeel eist nu echter boter bij de vis.

De Vries is de schakel tussen de vliegers en de directie. Een paar weken geleden heeft de ondernemingraad van de piloten het vertrouwen nog opgezegd in De Vries. Deze staat echter vol in de wind, terwijl operationeel directeur René de Groot, zelf ook vlieger, onzichtbaar is op de werkvloer, zo stellen meerdere bronnen. „De Vries is nu geslachtofferd”, stelt een bron.

Spanningen

De luchtvaartmaatschappij bevestigt dat er spanningen zijn in de organisatie. „KLM heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan om een gezond bedrijf te blijven. Deze veranderingen zijn effectief maar hebben ook geleid tot verwijdering tussen KLM en haar vliegers”, stelt een woordvoerder.

KLM kan geen onrust in de eigen geledingen gebruiken, omdat ze tegelijkertijd bezig is om meer macht in Parijs bij de moedermaatschappij te verwerven. Bij zustermaatschappij Air France werd de afgelopen maanden veel gestaakt, iets dat heeft geleid tot het opstappen van topman Janaillac. KLM spant zich in om KLM-baas Pieter Elbers op een prominentere positie te krijgen binnen Air France KLM.