Nieuws/Financieel
2262758
Financieel

Fiat geeft gas op feestelijk Wall Street

New York - Wall Street heeft donderdag de feestelijke sfeer van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag vast weten te houden. Na een vrije dag op woensdag sloten de beurzen in New York gisteren met ruime winsten.

De Dow Jones-index sloot 0,8% hoger, terwijl de S&P 500 0,9% steeg. Technologiebeurs Nasdaq ging zelfs 1,1% hoger de dag uit.

Vooral de autofabrikanten waren in trek bij beleggers dankzij geruchten over een handelsdeal die president Donald Trump de Europese Unie zou hebben aangeboden. De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland heeft volgens zakenkrant Handelsblatt voorgesteld importheffingen op auto’s uit de EU te laten varen, mits ook Brussel alle importtarieven voor auto's uit de VS schrapt. Dat zou goed zijn voor de Amerikaanse auto-industrie. De beurskoers van Fiat Chrysler ging 6% omhoog. De aandelen Ford en General Motors gingen respectievelijk 0,6% en 1,3% vooruit.

Ook Boeing en Embraer stonden in de schijnwerpers op Wall Street. De vliegtuigbouwers hebben afgesproken samen verkeersvliegtuigen te gaan maken. Boeing krijgt 80% van deze gezamenlijke onderneming in handen. Het aandeel Boeing steeg 0,1%, terwijl het Braziliaanse Embraer 10,3% kelderde.

Uit notulen van de Federal Reserve bleek trouwens dat de centrale bankiers nog steeds een pad voor ogen hebben waarin de rente in de VS geleidelijk verder opgeschroefd wordt. De Amerikaanse economie is volgens hun namelijk ’erg sterk’. Het belangrijkste rentetarief staat inmiddels binnen een bandbreedte van 1,75 tot 2%. Sinds december 2015 heeft de Fed de rente nu al zeven maal opgekrikt.