Nieuws/Financieel
2265966
Financieel

Column: Buy the Dips!

Aandelenbeurzen wereldwijd staan de laatste weken flink onder druk. Er is dan ook voldoende reden voor zorg.

In de eerste plaats is er de dreiging van de VS om uit het WTO te stappen en de verdere escalatie van het handelsconflict tussen VS en China. Verder zijn er politieke onzekerheden in Italië en is er verkrappend beleid van de centrale banken.

Voorlopig blijven we rekening houden met veel beweeglijkheid. Op de lange termijn handhaven we echter een positieve visie en verwachten we dat uiteindelijk de top van dit jaar rond 572,81 zal worden gebroken, waarna de index in eerste instantie richting 600-609 zal kunnen stijgen. Op wat langere termijn (2019) denk ik dat 690-700 haalbaar is.

De Nederlandse beurs blijft dus op lange termijn interessant, zeker als je nog over liquiditeiten beschikt. Op elke correctie kan ingestapt of bijgekocht worden, zolang de meerjarige uptrend intact is.

Mijn positieve visie is mede ingegeven door onderstaande lange termijn grafiek van de Nederlandse beurs (AEX index). Hierop is duidelijk te zien dat de meerjarige uptrend vanaf 2008 nog steeds valide is.

In de eerste plaats is het patroon met lagere toppen vanaf 2000 verlaten. Na de top rond 700 in 2001, was er in 2006 een lagere top rond 565 gevormd. Nadat de dalende trendlijn A opwaarts gebroken is, kunnen we vaststellen dat de lastige periode 2000-2010 is afgesloten.

Binnen het opwaartse trendkanaal, boven stijgende trendlijn B, vinden af en toe stevige dips plaats. Echter zolang deze correcties op steeds hogere niveaus worden opgevangen, blijft er op lange termijn sprake van positief sentiment. Buy the dips!