Nieuws/Financieel
2266197
Financieel

Beursverslag: Fugro onderuit op hoger Damrak

Ronald Voogt, Algemeen Directeur van Beter Bed B.V., luidde de gong vanwege het 35-jarig bestaan van Beter Bed.

Ronald Voogt, Algemeen Directeur van Beter Bed B.V., luidde de gong vanwege het 35-jarig bestaan van Beter Bed.

Amsterdam (DFT) - Het Damrak is vrijdag toch nog met een kleine plus gesloten, gesteund door een opleving op Wall Street. KPN, Ahold en Philips zaten in de kopgroep bij de hoofdfondsen. Midkapper Fugro ging in de uitverkoop.

Ronald Voogt, Algemeen Directeur van Beter Bed B.V., luidde de gong vanwege het 35-jarig bestaan van Beter Bed.

Ronald Voogt, Algemeen Directeur van Beter Bed B.V., luidde de gong vanwege het 35-jarig bestaan van Beter Bed.

De AEX-index sloot 0,2% hoger op 553,6 punten, nadat de graadmeter halverwege de middag nog in het rood stond. De Midkap-index ging 0,2% omlaag naar 760,7 punten.

De beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen wonnen 0,1% tot 0,2%.

In Japan kreeg de Nikkei-index er vrijdag 1,1% bij, maar per saldo moest de graadmeter deze week 2% prijsgeven. Het sentiment werd gedrukt door het in werking treden van de eerder al aangekondigde Amerikaanse importheffingen op Chinese producten.

Vrijdag verscheen het banenrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Het aantal nieuwe banen viel hoger uit dan waar economen rekening mee hielden. Uit het banenrapport bleek ook dat de loongroei in de VS lager was dan verwacht. De werkloosheid kwam op 4%, tegen 3,8% een maand eerder.

Op Wall Street noteerde de Dow Jonesindex ten tijde van het Europese slot 0,5% hoger, na een rode start.

Cees Smit van vermogensbeheerder Today’s stelde vast dat de handelszorgen wel een factor van betekenis blijven op de beurs. „Ik vind dat de handelsproblematiek zelfs nog een beetje onderschat wordt op de beurzen. In Azië zie je grote effecten, dat hebben wij nog niet gehad. Dat komt wellicht als bedrijven er zelf iets over gaan zeggen bij de publicatie van de kwartaalcijfers.”

Op het Damrak ging kabel- en telecomconcern Altice Europe aan kop met een winst van 3,7%. Voor biotechbedrijf Galapagos hadden beleggers 3,6% meer over.

Philips ging 0,9% vooruit. Het medische technologiebedrijf heeft zijn licentiedeal met de Japanse Funai verlengd. Philips liet verder weten miljoenen opzij te zetten voor een Europese boete.

Ahold won 0,8%. Heineken steeg 0,5%. De Frans-Duitse financial Oddo BHF is het aandeel gaan volgen met het advies ’kopen’.

Staalconcern Arcelor Mittal steeg 0,9%. Brussel gaat de invoer van bepaalde staalproducten in de EU halverwege juli aan banden leggen om te voorkomen dat de markt overspoeld raakt met staal van buiten Europa.

Chipmachinereus ASML en oliegigant Shell stonden het grootste deel van de dag fors in het rood, maar eindigden vrijwel onveranderd.

Verzekeraar NN en branchegenoot Aegon eindigden onderaan in de AEX-index met beiden een verlies van 0,8%.

Bij de middelgrote fondsen dook Fugro maar liefst 6,8% omlaag. ABN Amro heeft de bodemonderzoeker op de verkooplijst gezet met een fors verlaagd koersdoel van €16 naar €11. Analisten bij de bank menen dat de balans van Fugro nog steeds te zwak is en een aandelenemissie in de toekomst noodzakelijk zal zijn.

SBM Offshore zag nog eens 4% van de koers verdampen na de malaise van de voorgaande dag.

Gaat de zon weer schijnen of hangt er kou in de lucht op het Damrak. Volg komende donderdag gratis seminar met kooptips en visie op de markt.