Nieuws/Financieel
2266326
Financieel

'Beleggers kritischer over bonussen'

Amsterdam - Beleggers zijn steeds kritischer over beloningsvoorstellen voor bestuurders. Op aandeelhoudersvergaderingen stemden dit jaar aanzienlijk meer beleggers tegen de voorgestelde salariëring en bonussen voor de top van beursgenoteerde bedrijven, becijfert beleggersorganisatie Eumedion.

De belangenvereniging voor institutionele beleggers nam aandeelhoudersvergaderingen van alle Nederlandse bedrijven met een notering aan de beurs van Amsterdam onder de loep. Uitschieters waren de vergaderingen bij Van Lanschot Kempen, Unilever, Curetis en SBM Offshore. Uiteindelijk werden bij alle aandeelhoudersvergaderingen de beloningsvoorstellen wel goedgekeurd.

Wel trok een aantal bedrijven kort voor de aandeelhoudersvergadering een controversieel beloningsvoorstel in. Het bekendste voorbeeld was de beoogde salarisverhoging van 50 procent voor ING-topman Ralph Hamers, die onder druk van de publieke opinie werd geschrapt. Ook bouwbedrijf Heijmans haalde vijf dagen voor zijn aandeelhoudersvergadering een omstreden salarisverhoging van de agenda.

Aandeelhouders lijken ook over het algemeen sterker betrokken te zijn bij de gang van zaken van beursbedrijven, zo concludeert Eumedion. Tijdens de aandeelhoudersvergaderingen van bedrijven uit de AEX brachten aandeelhouders een recordaantal stemmen uit. Die waren die goed voor 72,4 procent van alle aandelen met stemrecht.