Financieel/Geld
2269186
Geld

Topbestuurder werkt tien uur per dag

De gemiddelde ceo slaapt ook nog 6,9 uur per dag.

De gemiddelde ceo slaapt ook nog 6,9 uur per dag.

Amsterdam - Het is wetenschappelijk aangetoond: de hoogste baas van de gemiddelde organisatie heeft het écht druk.

De gemiddelde ceo slaapt ook nog 6,9 uur per dag.

De gemiddelde ceo slaapt ook nog 6,9 uur per dag.

Managementprofessor Michael Porter volgde de afgelopen twaalf jaar 27 ceo’s van met name beursgenoteerde bedrijven. Hun persoonlijk assistenten moesten een kwartaal lang in detail bijhouden wat de ceo’s deden. Uit die gegevens blijkt dat de gemiddelde bestuursvoorzitter 9,7 uur per doordeweekse dag werkt.

En daar blijft het niet bij: de gemiddelde ceo werkt op vier van de vijf zater- en zondagen, gemiddeld 3,9 uur. Op vakantie gaat het gas er nog iets verder vanaf, maar het werken helemaal laten lukt vrijwel nooit. Een doorsnee ceo werkt 70% van zijn of haar vakantiedagen, ontdekte Porter, maar ’slechts’ 2,4 uur per dag.

Tel al die cijfers bij elkaar op, en de gemiddelde ceo maakt werkweken van 62,5 uur. De helft van die tijd brengt hij of zij op kantoor door, de helft daarbuiten, en vrijwel altijd vergaderend. Wie ceo wil worden, moet het niet erg vinden om gemiddeld 37 vergadering per week bij te wonen.

Om daar lichamelijk niet aan onderdoor te gaan, slapen en fitnessen veel ceo’s ook nog: respectievelijk 6,9 uur en drie kwartier per dag. Dan blijven er nog zes uur over dat een topman of -vrouw iets anders doet. De meeste ceo’s komen dan nog aan hun eigen interesses toe – tv kijken, een boek lezen, fotograferen, of iets anders. Gemiddeld besteden ze 2,1 uur per dag aan die dingen.