Nieuws/Financieel
2270392
Financieel

Nieuwe tegenvaller bij Achmea

Verzekeraar Achmea heeft een belastingtegenvaller moeten slikken van €35 miljoen.

Dat maakte het bedrijf zelf bekend na een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Het betreft een voorziening voor de fiscale afwikkeling in Nederland van de ontvangen vergoeding voor de desinvestering van haar belang in de Poolse verzekeraar PZU. Die is verhoogd met €35 miljoen naar in totaal €233 miljoen. Op basis van de uitspraak valt een groter bedrag van de PZU-afwikkeling onder de vennootschapsbelastingheffing dan waar bij de vorming van de voorziening in eerdere jaren voorzichtigheidshalve rekening mee is gehouden, aldus Achmea in een verklaring.

Verschil van inzicht

De overeenkomst met de Poolse overheid leidde in 2010 voor Achmea tot een totale opbrengst van €4,2 miljard. Het verschil van inzicht met de Belastingdienst handelt over de belastbaarheid van een bedrag van circa €1,2 miljard. Volgens Achmea dient dit bedrag te zijn vrijgesteld van Nederlandse vennootschapsbelastingheffing. De impact van de verhoogde voorziening wordt verwerkt in de resultaten over de eerste zes maanden van dit jaar. Die halfjaarcijfers zouden wel eens tegen kunnen vallen, nadat er dit voorjaar ook al twee forse lentestormen waaiden.

Achmea kon afgelopen jaar geen dividend aan haar aandeelhouders uitkeren, waardoor de grootste, de Vereniging Achmea, aanvankelijk een belangrijke aflossing bij de Rabobank niet kon nakomen.

Achmea, dat geen directe toegang tot de kapitaalmarkt heeft, moest PZU in 2010 verkopen in het kielzog van de financiële crisis.