Nieuws/Financieel
2271472
Financieel

Vooruitblik beursweek: inflatie en kwartaalcijfers

Amsterdam (DFT) - De beurs staat komende week in het teken van internationaal overleg en economische cijfers, terwijl in de Verenigde Staten bovendien het cijferseizoen van start gaat.

De handelsperikelen staan ongetwijfeld vooraan in het overleg dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag in Berlijn heeft met de Chinese premier Li Keqiang. Woensdag komt de drijvende kracht achter de tarievenstrijd, president Donald Trump, naar Europa voor overleg met andere leiders van de Navo-landen. Vrijdag bezoekt Trump de Britse premier May, waarna hij doorvliegt voor overleg met de Russische president Poetin in Helsinki.

Pepsi

Dinsdag komt de Amerikaanse drankengigant Pepsico met kwartaalcijfers en woensdag opent Delta Airlines het kwartaalcijferseizoen voor de vliegtuigindustrie. Vrijdag geven de Amerikaanse banken Citigroup, JPMorgan en Wells Fargo het startschot voor de financiële sector.

Rente

Op het macrofront wordt uitgekeken naar de cijfers over de Britse economische groei, die dinsdag naar buiten komen.

Donderdag komt mogelijk richtinggevend nieuws over de rente in zowel Europa als de VS. In Europa worden de notulen gepubliceerd van de laatste ECB-vergadering. Daarin zitten mogelijk aanwijzingen over het tijdstip waarop een renteverhoging in Europa gaat plaatsvinden. Economen verwachten dat pas in september 2019.

Eveneens op donderdag wordt de Amerikaanse consumentenprijsindex over juni bekend gemaakt. Volgens persbureau Bloomberg voorspellen economen gemiddeld een stijging van de inflatie van 2,9% ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat zou de Federal Reserve sterken in zijn beleid om de Amerikaanse rente geleidelijk te verhogen.

Het Nederlandse kwartaalcijferseizoen komt pas over dik een week op gang, met resultaten van onder meer Akzo en beursreuzen ASML en Unilever.