Nieuws/Financieel
2275959
Financieel

'Positief begin Amsterdamse beurshandel'

Amsterdam - De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te openen. De beurshandel staat deze week opnieuw in het teken van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Ook gaat het halfjaarcijferseizoen voorzichtig van start.

Beleggers verwerken daarnaast het nieuws dat de Britse minister van Brexitzaken David Davis en zijn onderminister Steve Baker hun ontslag hebben ingediend bij premier Theresa May. Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en grote meningsverschillen binnen het kabinet over de brexit-strategie.

Topman Frans van Houten van Philips liet weten dat het zorgtechnologiebedrijf mogelijk zijn productie uit het Verenigd Koninkrijk verplaatst als het tot een zogeheten harde brexit komt. Van Houten noemt zo'n harde brexit, waarbij de Europese Unie en de Britten geen goede afspraken weten te maken over toegang tot elkaars markten, een ,,serieuze bedreiging voor het concurrentievermogen van onze Britse vestigingen''.

Galapagos

Altice Europe en KPN hebben hogere beleggingsadviezen gekregen van RBC Capital Markets. Beide telecombedrijven zijn volgens de zakenbank nu een 'top pick'.

Galapagos heeft het ontwerp af voor een nieuw onderzoek naar een mogelijk medicijn tegen een zeldzame vorm van longfibrose. Het gaat om een onderzoek naar de effectiviteit van het geneesmiddel onder zestig deelnemers. Eerder werd de verdraagzaamheid van het medicijn al onderzocht.

TomTom

Ook Air France-KLM staat in het nieuws. De topvrouw van de metro van Parijs, Catherine Guillouard, wordt gezien als mogelijke nieuwe bestuursvoorzitter van luchtvaartcombinatie Air France-KLM. Dat meldde de Franse krant Le Figaro op basis van bronnen. Tevens bleek dat KLM in de eerste zes maanden van het jaar fors meer passagiers heeft vervoerd.

TomTom heeft zijn positie in Afrika versterkt door het uitkopen van de minderheidsaandeelhouders van TomTom Africa. De navigatiedienstverlener had al een belang van 76 procent in het dochterbedrijf.

Olie

De meeste Europese beurzen sloten vrijdag licht hoger. De AEX-index klom 0,2 procent tot 553,62 punten en de MidKap verloor 0,2 procent tot 760,65 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,3 procent. Ook de Amerikaanse beurzen gingen vooruit.

De euro was 1,1769 dollar waard, tegen 1,1742 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,5 procent duurder op 74,16 dollar. De prijs van Brentolie klom 0,6 procent tot 77,58 dollar per vat.