Financieel/Geld
2278124
Geld

Huizen in Randstad 12% duurder

Starter buitengesloten op woningmarkt

Buiten het bereik van jonge kopers.

Buiten het bereik van jonge kopers.

Amsterdam - Starters komen er nauwelijks nog aan te pas op de woningmarkt, blijkt uit nieuwe cijfers. Het aantal hypotheekaanvragen van mensen die voor het eerst een huis gaan kopen, daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met 9,2%, meldt gegevensverwerker HDN. Tegelijkertijd groeide het totaal aantal aanvragen voor een hypotheek juist met 5,2% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Buiten het bereik van jonge kopers.

Buiten het bereik van jonge kopers.

Voor die groei zijn vooral oversluiters verantwoordelijk. Het aantal mensen dat de hypotheek aanpast om van de ultralage rente te profiteren, steeg met ruim een derde. In de meeste gevallen kiezen zij voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook doorstromers, die bij een verhuizing een hypotheek aanvragen, zijn iets talrijker dan in het voorjaar van 2017: +2,8%.

De starters zijn volgens HDN vooral de dupe van de prijsstijging in veel gemeenten. Huizen in de Randstad zijn in vergelijking met het tweede kwartaal van 2017 liefst 12% duurder geworden. Alleen in het noorden van het land, inclusief de kop van Noord-Holland, in het oosten en in sommige Zeeuwse gemeenten waren er het afgelopen kwartaal méér starters die een hypotheek aanvroegen.

In de grote steden was de woningmarkt voor starters al drooggekookt, en nu komen daar ook de randgemeenten bij. In Lopik, bij Utrecht, is de woningmarkt voor starters met 65% in elkaar geklapt, in Zoeterwoude staat de teller op -50%.