Nieuws/Financieel
2279738
Financieel

’Droogte laat kopers van groenten koud’

Groenten als kool, sla en uien worden schaars door de droogte. Het is echter nog maar de vraag of boeren profiteren en consumenten meer moeten gaan betalen.

,,Supermarkten kopen over het algemeen op contractbasis in, dus ik denk dat de consument niet veel van de droogte gaat merken”, zegt Niels Zuurbier, voorzitter van LTO Vollegrond Groente. ,,Zo is het aanbod van ijsbergsla fors lager en dat merk je in de prijs op de vrije markt. Daar krijgt een boer nu 70 cent per krop, terwijl dat normaal 25 tot 30 cent is. Maar dan moet je wel aan de vrije markt kunnen leveren. Eerst moet de boer dus de afgesproken hoeveelheid leveren tegen een vaste prijs. Het is de vraag of de oogst groot genoeg is voor de vrije markt.”

Aardappelen en suikerbieten

Datzelfde geldt voor aardappelen en suikerbieten, zegt LTO-akkerbouwvoorman Jaap van Wenum. ,,Daar is de oogst waarschijnlijk ook minder, dus de prijs hoger. Alleen is dat vooral contracthandel, dus is het de vraag of de akkerbouwer kan profiteren. Daarnaast kunnen gewassen als suikerbieten en tarwe ook geïmporteerd worden uit landen buiten Europa, waar voldoende aanbod is.”

Uienboeren zijn wel spekkoper, omdat die teelt helemaal uit vrije handel bestaat. Van Wenum: ,,Uien is een Noord-Europese teelt en volledig afhankelijk van dagprijzen. Een boer krijgt voor een kilo normaal zo’n 10 tot 15 cent, terwijl dat nu richting de 20 cent gaat.”

Albert Heijn verwacht niet dat de droogte snel invloed heeft op de prijs. Als dat zo is, kan dat volgens een woordvoerder nog wel enkele weken duren.