Nieuws/Financieel
2280246
Financieel

Waalwijk wint gympenstrijd van Converse

Schoenenreus Converse verliest zaak tegen Waalwijkse sportzaak.

Schoenenreus Converse verliest zaak tegen Waalwijkse sportzaak.

Na een jarenlange juridische strijd en een reeks van beslagleggingen die leidden tot het faillissement van de Waalwijkse sportartikelenhandel Sporttrading, bijt gympengigant Converse uit Massachusetts nu in het stof.

Schoenenreus Converse verliest zaak tegen Waalwijkse sportzaak.

Schoenenreus Converse verliest zaak tegen Waalwijkse sportzaak.

Het Amerikaanse Converse en de Nederlandse distributeur van hun All Stars-gymschoenen Kesbo Sport uit Weert draaien op voor alle kosten van het omvallen van de Waalwijkse schoenenhandelaar Sporttrading. De rechtbank in Breda stelde afgelopen week vast dat het Amerikaanse bedrijf in 2009 ten onrechte beslag heeft laten leggen op alle voorraden van de Waalwijkse handelaar.

Met de beschuldiging van Converse dat er vanuit Waalwijk duizenden nep-All Stars gympen de wereld over gingen, werden tienduizenden gympen weggehaald bij onder meer de winkels van V&D, Scapino en Makro, maar ook bij de Belgische Carrefour en het Duitse Metro.

Beslagleggingen

De spectaculaire beslagleggingen haalden destijds alle landelijke media. Kort daarna viel de firma Sporttrading om. ,,Direct na de beslagen van Converse draaiden de banken hun kredietkraan dicht en werden betalingen van onze afnemers stopgezet. Ons bloeiende bedrijf naar de knoppen”, vertelt Ron Janssen, voormalig Sporttrading-bestuurder. ,,Toen ik van dit vonnis hoorde, kon ik mijn oren niet geloven. Het was een emotioneel moment. We zijn hier al zó lang mee bezig, en al die tijd werden we afgeschilderd als een stel criminelen.”

Tijdens de vele rechtszaken die over de kwestie gevoerd werden, bleek al snel dat de zogenaamde nep-All Stars gewoon uit dezelfde fabriek kwamen als waar Converse ze zelf laat maken en ingekocht waren via officiële Converse-distributeurs.

Schadevergoeding

De rechtbank wijst de vordering tot schadevergoeding toe, maar die zal eerst door de curator van het failliete Sporttrading berekend moeten worden. ,,Dat gaat ze honderd miljoen euro kosten”, rekent Janssen alvast voor. Alleen de rekening van de advocaten loopt al tegen de twee miljoen. ,,Voorlopig krijgen we alleen nog maar onze veertigduizend in beslag genomen All Stars-gymschoenen terug. Ik denk niet dat we ze nog kunnen verkopen. Die vallen na al die jaren spontaan uit elkaar.”

De Nederlandse distributeur van Converse, het ook veroordeelde Kesbo Sport, wilde niet reageren.