Nieuws/Financieel
2282439
Financieel

’Steun voor KLM-baas in race naar top’

CEO KLM Pieter Elbers

CEO KLM Pieter Elbers

President-directeur Pieter Elbers van KLM heeft de steun van een aantal sleutelfiguren binnen de organisatie om topman van Air France KLM te worden. Dat meldt Bloomberg dinsdagmiddag op basis van de Franse zakenwebsite Challenges.

CEO KLM Pieter Elbers

CEO KLM Pieter Elbers

De hoogste commerciële baas Patrick Alexandre, financieel directeur Frederic Gagey, hoofd IT Jean Christoph Lalanne en onderhoudsbaas Anne Branchet zouden Elbers steunen. Zij zitten met de KLM-baas in het zogenaamde ’executive committee’, die de dagelijkse leiding vormt binnen de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij.

De bestuurders zouden met name te spreken zijn over de staat van dienst van Elbers, die ze als echte luchtvaartprofessional bestempelen. Ervaring in de sector is een duidelijke vereiste bij de selectieprocedure, aangezien Air France-KLM voor de nodige uitdagingen staat. Zo moet de nieuwe topman de rust binnen het bedrijf terug laten keren. Daarnaast moeten de prestaties worden verbeterd in een sector waar de concurrentie moordend is. Elbers zou volgens de bestuurders daarvoor de aangewezen persoon zijn.

Ze zijn officieel echter geen partij in de benoemingsprocedure, waar donderdag mogelijk een beslissing over genomen zal worden. Dat het is het benoemingscomité van het bestuur van de onderneming, waar onder meer topman Alex Wynaendts van Aegon in zit. Gisteren werd bekend dat ook de baas van de metro in Parijs, Christine Guilouard, in de race is voor het hoogste positie bij de luchtvaartmaatschappij.

Air France KLM zegt dinsdagmiddag in een reactie dat de leden van het ’executive committee’ de ’geruchten’ betreuren en verwijzen naar de verantwoordelijkheid van het bestuur van de onderneming.