Nieuws/Financieel
2282572
Financieel

’Tesla gaat megafabriek in China bouwen’

Tesla, de fabrikant van elektrische wagens, gaat in de Chinese stad Sjanghai een megafabriek neerzetten met een jaarlijkse capaciteit van 500.000 auto’s, zo meldden lokale Chinese media.

Tesla zou dinsdag contracten hebben getekend met de lokale autoriteiten in Sjanghai om in de Chinese stad aan de gang te kunnen gaan met het openen van een fabriek voor de bouw van elektrische wagens. Het nieuws valt samen met een bezoek van Elon Musk aan China.

Tesla liet vorig jaar al weten de mogelijkheden van een fabriek in China te onderzoeken. Het Amerikaanse bedrijf zou daarbij willen profiteren van de snelgroeiende markt voor elektrische auto's en lagere productiekosten in het Aziatische land.

Daar komen nu extra importheffingen op Amerikaanse auto's bovenop. China verhoogde die invoerbelastingen van 25 tot 40 procent, als vergelding voor protectionistische maatregelen van de Amerikaanse president Donald Trump. Tesla zag zich daardoor gedwongen de prijzen voor zijn modellen in China te verhogen.

China is een van de belangrijkste markten voor Tesla. Het land was vorig jaar goed voor 17 procent van de totale inkomsten van de automaker. Jaarlijks worden naar schatting 15.000 Tesla's naar China verscheept. Tesla is van plan in China een fabriek neer te zetten.