Nieuws/Financieel
228421337
Financieel

Amazon uitblinker op flink lagere beurzen VS

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden vrijdag tijdens de middaghandel in New York aanzienlijk lager. Net als in Europa maken beleggers op Wall Street zich druk over de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Volgens de krant New York Daily News zou er voor het eerst ook sprake zijn van een besmetting in New York. Maar dat bericht werd later door de autoriteiten ontkend.

De Dow-Jonesindex noteerde omstreeks 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,8 procent in het rood op 28.332 punten. De brede S&P 500 zakte 1,7 procent naar 3229 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,4 procent tot 9172 punten.

Luchtvaartaandelen

Onder meer de luchtvaartsector stond onder druk. Delta Air Lines en American Airlines hebben aangeven hun vluchten naar China voorlopig te staken in verband met de virusuitbraak. Hun aandelen gingen tot meer dan 3 procent omlaag.

Amazon meer dan $1 biljoen waard

Webwinkelreus Amazon was een positieve uitschieter. Na sterke kwartaalcijfers sprong het aandeel ruim 8 procent omhoog, waarmee de beurswaarde opnieuw op meer dan 1 biljoen dollar uitkomt. Amazon was anderhalf jaar geleden ook al meer dan 1000 miljard dollar waard, maar daarna zakte de koers weer weg. In de feestdagenperiode voerde Amazon de kwartaalwinst tegen de eigen verwachting in op. De onderneming wist naar eigen zeggen meer klanten dan ooit aan zich te binden met Amazon Prime, een abonnement dat leden allerlei kortingen en voordeeltjes biedt.

Caterpillar, ExxonMobil en Chevron

Verder verwerkten beleggers resultaten van onder meer machinebouwer Caterpillar en de grote olieconcerns ExxonMobil en Chevron. Caterpillar kwam met tegenvallende prognoses en leverde bijna 3 procent in. ExxonMobil (min 4,2 procent) zag de winst afgelopen kwartaal dalen door de lagere olie- en gasprijzen, maar profiteerde wel van een miljardenopbrengst door de verkoop van zijn Noorse activiteiten. Branchegenoot Chevron (min 4,2 procent) leed afgelopen kwartaal verlies door een miljardenafschrijving.

De euro was 1,1081 dollar waard tegen 1,1082 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 1,8 procent tot 51,24 dollar. Brentolie kostte 0,3 procent minder op 58,09 dollar per vat.