Financieel/Geld
2284791
Geld

Wat koop je voor één Cristiano Ronaldo?

De shirtjes van Ronaldo zijn al te koop.

De shirtjes van Ronaldo zijn al te koop.

Amsterdam - Voetbalclub Juventus betaalt €112 miljoen om Cristiano Ronaldo over te nemen van Real Madrid. Wat hadden ze nog meer met dat geld kunnen doen?

De shirtjes van Ronaldo zijn al te koop.

De shirtjes van Ronaldo zijn al te koop.

0,5x

De Portugees Ronaldo is niet eens de duurste speler ter wereld. Neymar jr., zijn Braziliaanse evenknie bij Paris Saint-Germain, was €222 miljoen waard toen hij door de Fransen werd overgenomen. Van één Ronaldo kun je dus maar een halve Neymar kopen.

1x

Waarom één speler kopen, als je er ook 28 kan aanschaffen? De wedstrijdselectie van Feyenoord, winnaar van de KNVB Beker, was vorig jaar €101 miljoen. Voor landskampioen PSV zou ’Juve’ iets dieper in de buidel moeten tasten (€133 miljoen). De duurste selectie van allemaal is die van AFC Ajax. Geen prijzen in het afgelopen seizoen, wel een prijskaartje van €211 miljoen.

1x

Investeren in vastgoed is vrijwel altijd een goed idee. Bijvoorbeeld: het Juventus-stadion in Turijn. Kostte €120 miljoen toen het gebouwd werd. Net iets meer dus dan de vedette die er komend seizoen in komt te spelen.

500x

Er zijn ook mensen die niet van voetbal houden. Voor hen zou Juventus afleveringen van de tv-serie Flikken Maastricht kunnen gaan produceren. Kosten: €200.000 per aflevering. Daar kun je dus tien jaar lang, één aflevering per week, mee vooruit.

640x

Van Juventus-shirtsponsor Jeep zal Ronaldo wel een Grand Cherokee 3.0 Overland A8 4x4 krijgen. Had de club het geld voor de topscorer op zak gehouden, dan hadden ze nog eens 640 van die auto’s cadeau kunnen doen.

100.000x

Ronaldo komt uit het plaatsje Funchal, op het Portugese eiland Madeira. Daar wonen iets meer dan 100.000 mensen. Voor het geld dat de transfer van Cristiano Ronaldo heeft gekost, had elke inwoner van zijn geboorteplaats 1000 euro kunnen krijgen.

900.000x

De nieuwe thuisstad van de Portugees, Turijn, telt 900.000 inwoners. Voor €100 miljoen kun je die allemaal een shirtje en een broekje van Juventus geven, winkelwaarde €110. En omdat er altijd mensen zijn die meer van Torino houden, de andere profclub in de Noord-Italiaanse stad, kun je van de uitgespaarde kosten ook alle Ronaldo-shirtjes van een naam en rugnummer voorzien.