Financieel/Ondernemen

FAMILIEZAKEN Van Wijnen stapte van visserij naar rokerij

Met gerookte zalm naar Azië

Pieter de Snoo van zalmrokerij H. van Wijnen.

Pieter de Snoo van zalmrokerij H. van Wijnen.

Roel DIJKSTRA

Krimpen aan den IJssel - Rond 1700 hengelde de familie Van Wijnen de eerste zalmen binnen vanaf drie vissersbootjes in de Lek en de IJssel. De familie kreeg zelfs het alleenrecht om te vissen in de twee rivieren. Anno 2018 behoort H. van Wijnen tot Europa’s oudste familiebedrijven.

Pieter de Snoo van zalmrokerij H. van Wijnen.

Pieter de Snoo van zalmrokerij H. van Wijnen.

Roel DIJKSTRA

Anderhalve eeuw later verhuurde Hendrick van Wijnen de visrechten om zich te gaan specialiseren in het zouten en roken van de zalm in de Rotterdamse Kralingse Veer. Nu staat alweer de zesde generatie aan het roer van het familiebedrijf, al heten de laatste drie generaties De Snoo: broers Pieter en Henk de Snoo namen het bedrijf over van hun opa Van Wijnen.

Het bedrijf verhuisde in 1964 van de Kralingse Veer naar een grotere locatie in Krimpen aan den IJssel. Inmiddels huist het alweer in een nieuw pand in diezelfde plaats. ,,Mijn vader Paul is de vijfde generatie en heeft het bedrijf gemaakt tot wat het nu is”, aldus huidig eigenaar Pieter de Snoo. „Toen hij aan het roer stond, werd zalmconsumptie mede door de opkomst van kweekzalm en de supermarkt en groothandel steeds meer mainstream. Voorheen waren we afhankelijk geweest van wilde vangst en dat is seizoensgebonden, dus er kon flink worden gegroeid.”

Onlangs stapte investeringsmaatschappij Nimbus aan boord om te helpen bij uitbreiding naar nieuwe markten en om de huidige positie binnen de branche te verstevigen. Met de samenwerking kan de onderneming de volgende stap zetten: het productieproces efficiënter maken, verder inzetten op voedselveiligheid en nog meer uitbreiden over de grens. „We zitten al over de hele wereld, maar in Azië liggen nog een hoop kansen.” Of zoon Jop zijn vader Pieter de Snoo ooit gaat opvolgen, is nog niet duidelijk. ,,Hij is pas acht maanden. We gaan het zien.”