Nieuws/Financieel
2286220
Financieel

Beursverslag: Damrak bedrukt door handelszorgen

Het Delft Hyperloop team opende de beurshandel bij Euronext Amsterdam.

Het Delft Hyperloop team opende de beurshandel bij Euronext Amsterdam.

Amsterdam (DFT) - De Amsterdamse beurs is woensdag fors lager gesloten. De stemming was bedrukt door de dreigende escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China. Heineken was een van de weinige stijgers. Beurszwaargewicht Shell had ook zwaar te lijden onder een wegzakkende olieprijs.

Het Delft Hyperloop team opende de beurshandel bij Euronext Amsterdam.

Het Delft Hyperloop team opende de beurshandel bij Euronext Amsterdam.

De AEX-index eindigde 1,3% lager op 553,3 punten. De Midkap noteerde 0,6% lager op 769,4 punten.

De beursgraadmeters in Londen, Parijs en Frankfurt leverden 1,2% tot 1,5% in.

Beleggers kropen terug in hun schulp nadat Amerika liet weten extra invoerheffingen op Chinese producten door te willen gaan voeren nadat president Donald Trump eerder deze maand al heffingen ter waarde van in totaal $34 miljard in werking liet treden. Daarmee lijkt de handelsstrijd tussen de economische grootmachten verder uit de hand te gaan lopen.

De aandelenmarkten in Azië liepen in reactie tegen stevige verliezen aan. De Nikkei-index in Japan raakte woensdag 1,2% kwijt.

Op Wall Street koerste de Dow Jonesindex 0,6% in het rood ten tijde van het slot in Europa.

Econoom Teeuwe Mevissen van Rabo Securities stelde vast dat de nieuwe heffingen van Trump niet verrassen. „Er wordt al heel lang mee geschermd. Eigenlijk denk ik dat de markt nog steeds hoopt dat China en de VS een compromis bereiken voordat de tarieven in werking treden.”

Mevissen ziet weinig aanleiding om te denken dat er een compromis uit rolt. „De initiële reactie van China is om met gelijke munt terug te betalen.” Volgens de econoom zijn de handelsperikelen nog niet verwerkt op de Westerse beurzen. „Je ziet een heel groot verschil tussen de ontwikkelingen op de beurzen in China en het Westen. De Shanghai Composite Index is met ruim 20% gedaald, terwijl de S&P500 in Amerika maar 3% heeft ingeleverd.”

Op het Damrak ging bierbrouwer Heineken bij de hoofdfondsen aan kop met een winst van 0,7%. Ook informatieconcern RELX (+0,5%) behoorde tot de weinige stijgers.

Wolters Kluwer sloot vrijwel onveranderd, hoewel Macquarie de informatieleverancier van de kooplijst haalde.

Oliereus Shell verloor 2,2%. De prijs van een vat Brent-olie viel 2,7% terug naar $76,71.

Onderaan bij de hoofdfondsen stond het wereldhandelgevoelige staalaandeel Arcelor Mittal, met een verlies van 3,7%.

Bij de middelgrote fondsen veerde ingenieursbureau Arcadis 1,4% op, na de averij een dag eerder.

Roestvrijstaalfabrikant Aperam eindigde onderaan in de Midkap met een verlies van 3,1%.

Bij de kleinere bedrijven klom Sif Holdings 2,5%. De funderingsspecialist wil Fred van Beers benoemen tot nieuwe bestuursvoorzitter. Sif kreeg tevens een opdracht voor een Deens gasveld.

Beddenverkoper Beter Bed dikte maar liefst 7% aan na een adviesverhoging door ABN AMRO.

Wilt u weten wat de verder opgelaaide handelsstrijd voor uw portefeuille betekent? Volg dan morgenavond het gratis seminar met de beursexperts Nico Bakker, Koen Bender en Jim Tehupuring. Klik hier om in te schrijven.