Nieuws/Financieel
2287648
Financieel

Op deze manier beleg je duurzaam

Column: Rendement op ideale samenleving

Judith Sanders.

Judith Sanders.

Amsterdam - Een ideale samenleving voorziet in de behoeften van iedereen. Nu en in de toekomst. Dit bereik je door een evenwichtige verdeling van aandacht voor sociale, ecologische en economische waarden: door een duurzame samenleving.

Judith Sanders.

Judith Sanders.

Geldstromen bepalen in belangrijke mate de kansen op een duurzame samenleving. Duurzaam beleggen is in de afgelopen jaren gelukkig uitgegroeid tot een volwassen beleggingscategorie. Maar wat houdt ’duurzaam beleggen’ eigenlijk in? En wat kan het betekenen voor jou?

Criteria

Wie googelt op ’duurzaam beleggen’ ziet ook zoekresultaten als ’groen’, ’verantwoord’ en ’impact’ beleggen. Deze termen verwijzen allemaal naar beleggen met oog voor mens, dier, milieu en samenleving. Mooie verzamelnamen, maar ze laten ook het gebrek aan eenduidigheid zien. Door alle uiteenlopende definities van duurzaamheid zie je ook dat beleggingsfondsen of beursgenoteerde bedrijven vaak eigen criteria hanteren.

Dat maakt het lastig. Want geeft het bedrijf dat biologisch produceert ook om vakbondsrechten? Weet je echt wie de onderdelen produceert voor die verafschuwde wapenfabrikant? Naar alle waarschijnlijkheid niet. Dit zijn slechts een paar voorbeelden. Maar ze geven wel aan dat het lastig is zelf te bepalen welke bedrijven voldoen aan de eisen die jij stelt.

Best in class

En dat maakt het lastig om vervolgens vast te stellen welke beleggingen vanuit duurzaamheidsoogpunt voor jou koopwaardig zijn. Uitsluiten heeft over het algemeen niet het gewenste effect. Er zijn voldoende voorbeelden van bedrijven die wellicht niet 100% duurzaam produceren of leveren maar wel een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving. Denk aan grote energiebedrijven of industriële producenten die van een oude naar een nieuwe aanpak gaan. Om deze reden wordt bij de selectie van aandelen vaak het best-in-class-principe gehanteerd. Hierbij selecteer je uit een sector de aandelen die het best scoren op duurzaamheid.

Beleg je in fondsen, dan kun je kiezen voor fondsen met een Morningstar Sustainability rating. Deze fondsen beleggen minstens 50% van hun vermogen in bedrijven die in hun bedrijfsvoering sterk rekening houden met zogenoemde ESG-criteria. ESG staat voor environmental, social, governance. Criteria dus voor milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur.

Beloning

Wie duurzaam belegt, kiest er dus bewust voor een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Maar hoe zit het eigenlijk met het rendement? In het verleden werd wel gedacht dat duurzaam beleggen gepaard ging met mindere resultaten. Maar in de afgelopen jaren is duidelijk geworden dat de rendementen op duurzame beleggingen zich prima kunnen meten met de rendementen op gewone beleggingen. En dat is goed nieuws. Want ook bij duurzaam beleggen willen we beloond worden voor het door ons genomen risico.

Bijdragen aan een betere wereld hoeft dus niet ten koste te gaan van je financieel rendement. Zo is duurzaam beleggen wel een heel aantrekkelijke keuze. En komen we intussen een stapje dichter bij die ideale samenleving.

Judith Sanders is beleggingsstrateeg bij ABN Amro. In deze rol is zij verantwoordelijk voor de communicatie van het beleggingsbeleid van de bank voor de Nederlandse markt. Ze richt zich met name op een van de belangrijkste speerpunten van de bank, het uitdragen van het belang om duurzaam te beleggen. Judith geeft presentaties en schrijft (externe) artikelen en blogs. Ze is sinds 1994 werkzaam in de financiële wereld en werkte voorheen als vermogensbeheerder. Daarnaast maakt ze zich hard voor meer bekendheid van het fenomeen beleggen onder vrouwen en is ze medeauteur van het boek "Zal ík het anders doen".