Nieuws/Financieel
2288328
Financieel

'Wall Street gaat lager openen'

New York - De aandelenbeurzen in New York lijken woensdag met duidelijke verliezen te gaan beginnen. Het oplaaiende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgt voor hernieuwde onrust bij beleggers op Wall Street.

De Amerikaanse regering heeft een lijst gepubliceerd met Chinese producten waarvoor zij de invoerheffingen met 10 procent wil verhogen. In totaal gaat het om 200 miljard dollar aan goederen. Op de beurzen in Azië en Europa leidde de escalatie van de handelsoorlog tussen de twee economische grootmachten al tot flinke koersdalingen.

Bedrijven die gevoelig zijn voor de oplopende handelsvete tussen Washington en Peking komen waarschijnlijk weer onder druk te staan, zoals vliegtuigbouwer Boeing, machinefabrikant Caterpillar en autobedrijven als General Motors (GM) en Ford. Ook de chipfondsen zijn de afgelopen tijd erg volatiel door de handelsspanningen in de wereld, net als in New York genoteerde Chinese bedrijven zoals Alibaba en JD.com.

Alphabet

De aandacht gaat ook uit naar Google-moeder Alphabet die een Europese miljardenboete zou krijgen. Het Amerikaanse techbedrijf zou zijn dominante marktpositie met zijn mobiele besturingssysteem Android misbruiken. De Europese Commissie spreekt zich volgens zakenkrant The Wall Street Journal volgende week uit over de hoogte van de geldstraf.

Verder is de Britse privacywaakhond van plan om Facebook een boete op te leggen van een half miljoen pond naar aanleiding van het schandaal rond Cambridge Analytica. Het is de maximale boete die mogelijk is.

Bod op Sky

Ook 21st Century Fox kan in beweging komen. Fox heeft zijn bod op zijn Britse branchegenoot Sky verhoogd. Het concern van mediamagnaat Rupert Murdoch is bereid 14 pond per aandeel te betalen voor de aandelen Sky die het nog niet bezit. Daarmee wordt het Britse mediabedrijf gewaardeerd op 24,5 miljard pond. Fox, dat al 39 procent van Sky in handen heeft, is in een overnameslag verwikkeld met kabelreus Comcast. De Amerikanen boden eerder 22 miljard pond voor Sky.

Daarnaast staat American Airlines voor een lagere opening na een verlaging van de omzetverwachting.

Producentprijzen

Op macro-economisch gebied worden gegevens gemeld over de Amerikaanse producentenprijzen en de groothandelsvoorraden.

De Dow-Jonesindex sloot dinsdag 0,6 procent hoger op 24.919,66 punten. De breed samengestelde S&P 500 won 0,4 procent tot 2793,84 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq steeg licht tot 7759,19 punten.