Nieuws/Financieel
2289938
Financieel

Historisch weinig boeren failliet

Hoge grondprijs obstakel voor jonge boeren.

Hoge grondprijs obstakel voor jonge boeren.

Amsterdam - Het aantal boeren dat afgelopen jaar faillissement aan moest vragen is historisch laag. Slechts 31 landbouwbedrijven hielden op te bestaan, omdat zij niet meer aan hun betalingsverplichtingen konden voldoen.

Hoge grondprijs obstakel voor jonge boeren.

Hoge grondprijs obstakel voor jonge boeren.

Dat blijkt uit het agrarisch sectorrapport dat ABN Amro vandaag publiceert. Het aantal faillissementen onder boeren daalt al sinds 2013. Toen gingen bijna 150 agrarische ondernemers bankroet.

De daling is het gevolg van de schaalvergroting in de agrarische sector. Die zorgt ervoor dat het aantal bedrijven afneemt, maar dat overgebleven bedrijven wel toekomstbestendiger zijn. Het aantal landbouwbedrijven is volgens ABN Amro sinds 2000 bijna gehalveerd.

Vergrijzing

Een belangrijke reden waarom boeren hun bedrijf beëindigen, is gebrek aan opvolging. Zes op de tien boeren zegt problemen te ondervinden met de opvolging. Wel hebben grote boerenbedrijven vaker een opvolger klaarstaan dan kleine.

,,Door de vergrijzing treedt een groot aantal boeren terug”, zegt bankeconoom Nadia Menkveld, landbouwexpert bij het economisch bureau van ABN Amro. ,,Hun kinderen kiezen vaak voor een toekomst buiten de agrarische sector. Jongeren die wel boer willen worden, hikken echter weer tegen de hoge grondprijzen aan, zeker in akkerbouw en melkveehouderij.”

De grondprijs is gestegen van gemiddeld €45.000 per hectare begin 2012 tot ruim €60.000 nu.