2291262
Financieel

Aandeelhouder bezorgd om verhuizing Unilever

Londen - Een grote aandeelhouder van Unilever heeft zijn zorgen geuit over de verhuizing van het hoofdkantoor van het concern naar Nederland. Deze verhuizing kan leiden tot een geforceerde verkoop van aandelen, aldus Nick Train, medeoprichter van aandeelhouder Lindsell Train, tegen zakenkrant Financial Times.

Unilever zal bij de verhuizing waarschijnlijk komen te vervallen uit de toonaangevende FTSE 100-index van de beurs in Londen. Lindsell Train, die 2,5 procent van de aandelen Unilever bezit, waarschuwt voor mogelijk ongemak en verhoogde risico's voor zijn klanten door de verhuizing. ,,Met een waarschijnlijkheid dat we geforceerde verkopers van aandelen zullen worden voor sommige klanten, op momenten en voor prijzen die wij niet kunnen uitkiezen.''

Het was- en levensmiddelenconcern heeft zelf aangegeven zijn notering in Londen te houden, maar erkende wel dat het zeer onwaarschijnlijk is dat de notering in de FTSE 100 behouden blijft. Door een vertrek uit die hoofdindex is het volgens analisten een stuk minder waarschijnlijk dat Britse fondsmanagers het aandeel Unilever in hun beleggingsportefeuilles opnemen.

Unilever is op een charmeoffensief geweest om Britse aandeelhouders gerust te stellen in aanloop naar een stemming over de verhuizing. Volgens Financial Times heeft een aantal grote aandeelhouders echter gezegd dat Unilever weinig openstond om te luisteren naar hun zorgen.