Nieuws/Financieel
2293621
Financieel

Slecht voorjaar treft bloemenexport

Handelaren hadden te maken met leverings- en kwaliteitsproblemen

Handelaren hadden te maken met leverings- en kwaliteitsproblemen

Amsterdam - De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft in de eerste maanden te lijden gehad onder het slechte weer. De Nederlandse bloemen- en plantenexport heeft in de eerste helft van dit jaar een omzetwaarde van €3,4 miljard gerealiseerd. Dat is evenveel als vorig jaar.

Handelaren hadden te maken met leverings- en kwaliteitsproblemen

Handelaren hadden te maken met leverings- en kwaliteitsproblemen

Dat blijkt uit cijfers van de VGB, de belangenbehartiger van de Nederlandse groothandel. Dat de export op peil bleef, is te danken aan de betere resultaten in juni. Met een stijging van 2,5% tot een omzetwaarden van €459 miljoen, heeft die maand het eerste halfjaar nog gered. De maanden daarvoor waren beduidend slechter dan vorig jaar.

De VGB wijt dat aan de het koude voorjaar, waardoor de vraag na tuinplanten achterbleef. Daarnaast zorgde overmatige regenval voor leveringsproblemen van bloemen, vooral rozen, uit Afrika. Van bloemen die wel geleverd werden, was de kwaliteit veelal ondermaats.

Hele prestatie

Vooral de bloemenexport bleef achter, de planten maakten de achterstand na het eerste kwartaal daarentegen onverwacht goed. Dat de bloemenexport achterbleef, komt omdat het koude voorjaar in de belangrijkste exportlanden direct omsloeg in een warm voorjaar. Bij warm weer is er minder vraag naar een bos bloemen.

Desalniettemin is de VGB niet ontevreden over hoe de groothandel heeft gefunctioneerd. ,,Het is een prestatie van de Nederlandse groothandel dat deze tegenslagen in zowel productie als vraag zo goed zijn opgelost, waardoor de totale omzetwaarde na enkele eigenlijk bizarre maanden op hetzelfde peil is gebleven”, zegt directeur Matthijs Mesken van de VGB.

Bloemen duurder

Eerder deze week liet bloemenveiling Royal FloraHolland ook al weten dat het slechte weer de omzet parten heeft gespeeld. Door de regenval in Afrika daalde de aanvoer in de eerste zes maanden van 2018 zelfs met ruim 250 miljoen bloemen, waarvan de helft rozen.

Terwijl de gemiddelde prijs van bloemen, planten en tuinplanten met respectievelijk 3,9%, 0,3% en 2% hoger lag dan in de eerste helft van 2017, moet FloraHolland genoegen nemen met een omzet van €2,6 miljard, een fractie lager dan dew eerste helft van vorig jaar.