Nieuws/Financieel
2295268
Financieel

Tesla verkoopt 200.000e auto in VS

PALO ALTO (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft in de Verenigde Staten zijn 200.000e elektrische auto verkocht. Daarmee passeert de autobouwer een belangrijke grens, waardoor een belastingvoordeel voor Amerikaanse autokopers gaat vervallen.

In de VS kun je bij het kopen van een elektrische wagen gebruikmaken van een fiscale stimulans van 7500 dollar, totdat de fabrikant deze belangrijke mijlpaal heeft bereikt. Daarna wordt het voordeel stapsgewijs afgebouwd. Over een half jaar zal het bedrag worden verlaagd tot 3750 dollar, een half jaar daarna volgt opnieuw een halvering en weer een half jaar later blijft er niets van het belastingvoordeel over.

Tesla staat nu voor de opgave auto's te verkopen zonder het belastingvoordeel. Sinds de oprichting in 2003 heeft het bedrijf zich vooral gericht op duurdere auto's. Model 3, het nieuwste model, is de eerste massaproductiewagen. Die is een stuk goedkoper en Tesla voert de productie flink op.

Beleggers waren recent nog erg zenuwachtig omdat Tesla zijn productiedoelstellingen vaak niet haalde. Ook heeft het bedrijf nog nooit een jaar met winst afgesloten. Maar inmiddels lijkt het met de productie de goede kant op te gaan.