Nieuws/Financieel
2295713
Financieel

Bezorgd personeel: ’Air France KLM gaat ten onder’

Air France KLM wacht hetzelfde lot als Sabena of Alitalia als de Franse staat zich blijft bemoeien met de luchtvaartmaatschappij.

Dat schrijft een aantal personeelsleden van de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie in een open brief aan president Macron van Frankrijk, waaronder voormalig pilotenvoorman Steven Verhagen en voorzitter Rob Swankhuizen van de Nederlandse Vereniging van de Luchtvaarttechnici. Ze kropen in de pen om hun zorg over de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter te ventileren. De Franse staat is de grootste aandeelhouder in de luchtvaartmaatschappij en heeft het meeste stemrecht.

„Air France KLM heeft nu een charismatisch leider nodig, met ervaring in de luchtvaartsector. Anders wacht hetzelfde lot als Alitalia, Sabena, Malev en vele anderen in Europa”, schrijven ze. „De afgelopen vijf jaar mislukten vier topmannen, die uit de koker van de Franse staat kwamen.”

Verder hekelen ze de organisatiestructuur, die in hun ogen moet veranderen. Topman Jean-Marc Janaillac van Air France KLM stapte in mei op vanwege een personeelsraadpleging bij Air France, waar Franck Terner de baas is. Hij is nog steeds in functie, ondanks de 15 stakingsdagen. „Moet de baas van Air France KLM zoveel tijd besteden aan pure Air France zaken of zichzelf ten eerste toewijden aan die welke de hele groep aangaan?”, vragen zij zich retorisch af. In Nederland bij KLM werd het vertrek van Janaillac om deze reden bekritiseerd.