Nieuws/Financieel
229573708
Financieel

Trump: uitgebreide afspraak met Xi op G20-top

Amsterdam (DFT) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch een zeer goed gesprek gehad met de Chinese leider Xi Jinping. Dat liet hij weten via zijn persoonlijke Twitter-account.

Trump gaf daarbij aan een uitgebreide ontmoeting te organiseren met Xi tijdens de G20-top in Japan. Voordat Trump en Xi elkaar ontmoeten, gaan Amerikaanse en Chinese delegaties weer in gesprek over een handelsakkoord.

De twee landen zijn al maanden af en aan in gesprek over nieuwe handelsafspraken. Tussen de gesprekken door zitten ze elkaar dwars met importheffingen en andere maatregelen.

Het opgewekte Twitter-bericht van Trump heeft de vrees voor een escalatie van het handelsconflict tussen beide economische grootmachten getemperd.

Chinese staatsmedia bevestigden kort na de tweets van Trump dat Xi had toegestemd in de ontmoeting. De Chinese leider benadrukte dat een dialoog de enige weg is naar een oplossing van de handelsspanningen. Volgens Xi is het belangrijk om naar elkaars zorgen te luisteren. „We hopen ook dat de Verenigde Staten Chinese bedrijven eerlijk zullen behandelen” , verwees hij naar de situatie rond telecom- en techbedrijf Huawei, dat door de VS in de ban is gedaan.

Voordat Trump en Xi elkaar ontmoeten, gaan Amerikaanse en Chinese delegaties weer in gesprek over een handelsakkoord. De twee landen zijn al maanden af en aan in gesprek over nieuwe handelsafspraken. Tussen de gesprekken door zitten ze elkaar dwars met importheffingen en andere maatregelen.

Op de aandelenmarkten werd met instemming gereageerd op het nieuws dat Trump en Xi elkaar gaan ontmoeten. Dat vergroot de kans op een akkoord en een einde aan de onzekerheid. Ook is de kans kleiner op verdere heffingen die de groei van allerlei sectoren dwars kan zitten.