Nieuws/Financieel
2296848
Financieel

’Heijmans bouwt Rotterdam-Zuid’

Een impressie van het nieuwe Rottterdam-Zuid.

Een impressie van het nieuwe Rottterdam-Zuid.

Bouwconcern Heijmans is in de race om Rotterdam-Zuid te ontwikkelen.

Een impressie van het nieuwe Rottterdam-Zuid.

Een impressie van het nieuwe Rottterdam-Zuid.

„We zijn samen met Syntrus Achmea en Provast de beoogde partij voor de ontwikkeling van het gebied rond de nieuwe Kuip”, zegt bestuursvoorzitter Ton Hillen van Heijmans uit Rosmalen tegen De Telegraaf. De komende tijd zullen nog gesprekken plaatsvinden die nog moeten leiden tot een definitieve opdracht. De verwachting is dat deze nog voor het eind van het jaar gegund wordt.

Het gaat in eerste instantie om de bouw van onder meer 750 woningen, een hotel, parkeervoorzieningen en winkels rondom het nieuwe Feyenoord-stadion, die naar verwachting tot 2024 door zullen lopen. Hillen benadrukt dat de bouw van nieuwe Kuip geen onderdeel uitmaakt van de mogelijke opdracht. Heijmans is geen specialist op stadionbouw, aldus de topman.

Stadion

De woningen en het stadion maken deel uit van een veel grotere gebiedsontwikkeling in Rotterdam Zuid. Er komen scholen, winkels en huizen, kantoren en sportcomplexen. In totaal is die ontwikkeling begroot op €1,5 miljard. Gisteren werd bekend dat het nieuwe stadion €22 miljoen duurder uit zal vallen, want dit zou gaan om hogere rentelasten. De totale bouwkosten komen nu uit op €444 miljoen. Door schaarste lopen de kosten in de bouw momenteel op. Er is scepsis of het nieuwe stadion voor het prijspeil van 2016 kan worden gebouwd.

Zakenbank Goldman Sachs en ING hebben zich opgeworpen als financiers van het nieuwe stadion. Volgens het bestuur van Feyenoord vergroot dat de kans dat de bouw van het nieuwe stadion in 2020 begint. Goldman Sachs is bezig om een consortium van banken samen te stellen dat een lening van €232 miljoen zal verstrekken voor de bouw van het nieuwe stadion aan de Maas.

Prestigeproject

Daarnaast staat de gemeente Rotterdam aan de lat voor het prestigeproject. Van de stad wordt een financiële bijdrage verwacht van in totaal €135 miljoen, waarvan een groot deel terugbetaald moet worden.