Nieuws/Financieel
2296892
Financieel

’Bekijk alternatief afschaffen dividendtaks’

Het kabinet moet kijken naar alternatieven voor het volledig afschaffen van de dividendbelasting. Dat zegt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB), Bartjan Zoetmulder, in Het Financieele Dagblad.

,,In de basis is de NOB voor afschaffing, maar wij zeggen tegen het kabinet: kijk naar alle aspecten, ook naar de neveneffecten'', aldus de belastingsspecialist. De afschaffing van de belasting op de winstuitkering aan aandeelhouders van bedrijven is afgesproken in het regeerakkoord. De oppositie is er van meet af aan zeer kritisch over, omdat de maatregel zo'n 1,4 miljard euro kost en vooral ten goede zou komen aan buitenlandse overheden en investeerders.

Zoetmulder merkt op dat er nu al steeds meer meer vrijstellingen voor de dividendbelasting zijn. De in juni aangetreden NOB-voorzitter pleit ervoor de vrijstelling te koppelen aan het bevorderen van werkgelegenheid. Dat kan door de vrijstelling te verlenen aan bedrijven die een reële bijdrage leveren aan de Nederlandse economie. Hij ziet ook mogelijkheden voor ,,een anti-misbruikbepaling conform het Europees recht voor bedrijven die hier uitsluitend om fiscale overwegingen zijn''.