Nieuws/Financieel
2297071
Financieel

Beursupdate: AEX kent goede afloop op ongeluksdag

De beurshandel is vrijdag geopend door Evelien Meijer van de gemeente Amsterdam. Zij deed dat ter ere van de opening van het vernieuwde Beursplein.

De beurshandel is vrijdag geopend door Evelien Meijer van de gemeente Amsterdam. Zij deed dat ter ere van de opening van het vernieuwde Beursplein.

De Amsterdamse beurs vervolgde op vrijdag de dertiende de weg omhoog. Beleggers kropen verder uit hun schulp op weg naar de start van het Nederlandse cijferseizoen begin volgende week. Vooral Randstad en Aegon hielpen de AEX net boven de horde van 560 punten. Lokaal fonds Adyen zette de opmars gestaag voort.

De beurshandel is vrijdag geopend door Evelien Meijer van de gemeente Amsterdam. Zij deed dat ter ere van de opening van het vernieuwde Beursplein.

De beurshandel is vrijdag geopend door Evelien Meijer van de gemeente Amsterdam. Zij deed dat ter ere van de opening van het vernieuwde Beursplein.

Na een vlakke start breidde de AEX de winst geleidelijk verder uit en eindigde 0,6% in de plus op 560,12 punten, dicht het hoogste niveau van de dag. De Midkap ging 0,3% vooruit naar 775,71 punten.

De beurzen elders in Europa hielden eveneens de blik opwaarts gericht. Frankfurt klom zelfs 1%, terwijl Frankfurt 0,4% won.

Na de kortstondige schrikreactie afgelopen woensdag vanwege de opgelaaide vrees voor een escalatie van de handelsvete tussen Amerika en China klaarde het sentiment al snel weer op. Volgens Corné van Zeijl, marktanalist bij Actiam is de angst snel vervlogen doordat het in werking stellen van de nieuwe Amerikaanse importheffingen op Chinese producten pas zal ingaan vanaf september en ruimte laat voor beide grootmachten om nader tot elkaar te kunnen komen. „Het is zeer lastig om in het hoofd te kruipen van president Trump, maar soms kan hij omslaan als een blad aan de boom in zijn beleid.”

Beleggers kijken verder met vertrouwen uit naar de komende stroom van bedrijfsresultaten die de komende weken de markt gaan overspoelen. Van Zeijl gaat er van uit dat vooral in de VS mooie resultaten naar buiten gaan komen, waarbij vooral de aandacht zal zijn gericht op de prestaties van de grote techfondsen, zoals Apple, Facebook en Amazon. „ Apple staat zelfs op het punt om een beurswaarde te krijgen van 1 biljoen dollar. Het bereiken van deze mijlpaal kan de aanzet geven tot een verminderde animo voor het aandeel.”

In de middag publiceerde JPMorgan Chase recordresultaten over het tweede kwartaal. De Amerikaanse bank werd geholpen door de goede gang van zaken bij het vermogensbeheer en advisering bij beursgangen. Branchegenoot Citigroup presteerde in het voorbije kwartaal met de winst beter dan verwacht. Van Zeijl benadrukt dat de banken in de VS weliswaar mooie winsten hebben geboekt, maar dat er op de kwaliteit nog wel wat valt af te dingen en dat de ontwikkeling van de opbrengsten eveneens tegenviel. Daarnaast wijst hij er op dat buiten de opmars in januari de rentestijging in de VS vooralsnog beperkt is gebleven.

Volgende week trappen de hoofdfondsen in Nederland het cijferseizoen af. „De AEX heeft het in vergelijking met andere Europese beurzen goed gedaan mede doordat een aantal fondsen, zoals Ahold Delhaize een groot deel van hun opbrengsten uit de VS halen en profiteren van de Amerikaanse belastingverlagingen. Verder is de dollar in het tweede kwartaal flink aangetrokken.”

In de vrijwel geheel groengekleurde AEX dikte ASML 0,6% aan gesteund door het enthousiasme rond de Amerikaanse technologiesector. De chipmachinefabrikant komt woensdag met kwartaalcijfers.

Aalberts Industries mocht 1,1% bijschrijven. Biotechnologieconcern Galapagos kon ook een winst van 1,1% optekenen.

Koploper Randstad voegde 1,8% toe aan het vorige slot gesteund door de opgewekte vooruitzichten bij Britse detacheerder Hays. Voor verzekeraar Aegon hadden beleggers 1,1% meer over.

Bij de hoofdfondsen moest KPN (-0,8%) terrein prijsgeven in navolging van het bedrukte sentiment onder Belgische branchegenoten vanwege de mogelijke komst van een vierde speler bij onze zuiderburen. Beleggers leken verder wat winst te nemen nadat de beurskoers van het telecomconcern deze week was opgelopen na positieve rapporten van onder meer zakenbank Morgan Stanley. Altice Europe zag 1,3% van de koers verdampen.

In de Midkap kreeg Air France KLM er 1,2% bij. De Franse staat moet zich niet bemoeien met het luchtvaartconcern, schrijven een aantal prominente personeelsleden, bestuurders en voormalig bestuurders van het bedrijf en vakbonden in een open brief aan de Franse president Emmanuel Macron.

Fugro (+3,3%) was de grote winnaar onder de Midkappers. Een koopadvies van ING gaf de bodemonderzoeker een flinke steun in de rug.

Ook metalenfabrikant AMG (+1,6%) deed het goed in de Midkap. Flow Traders keek aan tegen een verlies van 1,4%. Intertrust en OCI lieten beide 1,1% liggen.

Bij de smallcapfondsen koerste Heijmans 2,6% in de plus. Het bouwconcern is in de race om Rotterdam-Zuid te ontwikkelen. „We zijn samen met Syntrus Achmea en Provast de beoogde partij voor de ontwikkeling van het gebied rond de nieuwe Kuip”, zei bestuursvoorzitter Ton Hillen tegen De Financiële Telegraaf.

Accell ging 3,7% vooruit. Het fietsenbedrijf lijft Velosophy, de Nederlandse moederonderneming van bakfietsmerk Babboe, helemaal in.

Op de lokale markt werd Ajax 1,3% hoger verhandeld. Een nieuw contract met kledingsponsor Adidas levert de voetbalclub ongeveer €50 miljoen op.

Adyen (+1,9% op €590,20) bleek nauwelijks te stoppen op het damrak. Het aandeel bereikte tussentijds een nieuwe top van liefst €609. Adyen ging vorige maand in de notering tegen een koers van €240. Van Zeijl houdt er rekening mee dat ondanks de beperkte verhandelbaarheid het aandeel Adyen bij een verdere opmars kandidaat kan zijn om later dit jaar toe te gaan treden tot de AEX.