Nieuws/Financieel
2298212
Financieel

Medewerkers waterbedrijf Vitens gaan staken

Medewerkers van waterbedrijf Vitens leggen maandag het werk neer. Met de werkonderbreking willen ze hun eisen voor een betere cao kracht bijzetten. Volgens de vakbonden is het de eerste staking ooit bij een waterbedrijf in Nederland.

Werknemers uit Zwolle, Leeuwarden, Arnhem en Utrecht doen mee aan de cao-actie. Stakers gaan protesteren voor het hoofdkantoor van Vitens. Hoeveel mensen aansluiten bij de acties, kan FNV-bestuurder Linda Groen niet precies zeggen. Wel is volgens haar de helft van alle medewerkers aangesloten bij een vakbond.

Betere cao

Personeel van waterbedrijven voeren al langer actie voor een betere cao. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 2,5 procent per jaar met terugwerkende kracht. Daarnaast zijn ze boos over niet nagekomen salarisgaranties.

Klanten van Vitens hoeven overigens niet te vrezen voor een acuut watertekort. Waterbedrijven hebben de wettelijke verplichting water te blijven leveren en de actievoerders willen daar niet aan tornen ,,We gaan niet zomaar de waterkraan dichtdraaien'', aldus Groen. Wel zullen naar verwachting afspraken met bijvoorbeeld monteurs van Vitens worden geschrapt.