2298870
Financieel

FME is houding vakbonden spuugzat

Ondernemersorganisatie FME is de houding van de vakbonden meer dan spuugzat. Onderhandelaar Ab van der Touw verwijt FNV, CNV en De Unie de huidige impasse in stand te houden.

,,De hele maand juni en juli hebben we niet met elkaar gesproken, omdat jullie niet op mijn uitnodigingen voor overleg van 5, 12 en 21 juni zijn ingegaan. Die maanden zijn verloren gegaan. De nieuwe cao had er al lang kunnen zijn. We zijn al die tijd bereid geweest om tot een akkoord te komen, maar jullie rekken, staken en gaan nu gewoon met vakantie”, aldus Van der Touw in een brief aan de vakbonden.

FME wil daarom volgende week aan tafel om zo snel mogelijk tot een nieuwe cao te komen. ,,Jullie zeggen te staan voor de medewerkers. Maar wat betekent deze impasse voor de medewerkers? Geen cao betekent geen loonsverhoging en geen generatiepact. Als jullie echt voor alle werknemers staan, dan gaan jullie op mijn uitnodiging in om volgende week tot afspraken te komen”, aldus Van der Touw.

Stakingen

De cao-onderhandelingen in de grootmetaal, goed voor zo'n 140.000 werknemers, zijn onlangs na vijf onderhandelingsrondes stukgelopen. Vakbonden en werkgevers kunnen het niet eens worden over het loon, zeggenschap over werktijden en scholing en ontwikkeling.

De vakbonden weigeren tot nu toe in te gaan op de uitnodigingen van FME en zijn begonnen met stakingen. Zo legden werknemers onder meer het werk neer bij DAF Trucks in Eindhoven en autofabrikant NedCar in Born.

FNV-bestuurder Petra Bolster noemt de brief van FME opmerkelijk. ,,We hebben drie onderhandelingsrondes gehad. Dat was niet genoeg dus kwamen er nog twee rondes bij. We hebben een eindbod neergelegd en een ultimatum, zonder enig resultaat. Wij gaan pas weer aan tafel als de werkgevers ingaan op ons ultimatum.”