Nieuws/Financieel
2301965
Financieel

Snel in gesprek met privacywaakhond over BSN in btw-nummer

Staatssecretaris Snel heeft meer tijd nodig.

Staatssecretaris Snel heeft meer tijd nodig.

Den Haag - Het gaat de Belastingdienst niet lukken om dit jaar al het burgerservicenummer (BSN) uit het btw-nummer van ondernemers te halen. Dat schrijft staatssecretaris Snel (Financiën) in een Kamerbrief over deze problematiek.

Staatssecretaris Snel heeft meer tijd nodig.

Staatssecretaris Snel heeft meer tijd nodig.

Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) liet vorige week weten dat het niet volgens de wet is om het BSN in het btw-nummer te zetten, omdat die informatie te privacygevoelig is. De AP liet doorschemeren dat de Belastingdienst dit probleem voor 1 januari 2019 op moet lossen en dat ze daarna gaat handhaven.

Snel geeft aan dat de Belastingdienst die deadline in elk geval niet gaat halen. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat het makkelijk aanpassen van de systematiek rond de btw-nummers pas zou lukken als er een nieuw ict-systeem voor de omzetbelasting is. Maar dat is pas op z’n vroegst eind 2021 pas klaar. En een tussentijdse oplossing verzinnen zou ten koste gaan van de voortgang van dat nieuwe systeem.

Snel geeft nu in de brief aan het wel heel belangrijk te vinden dat er alsnog een oplossing komt voor de problematiek, maar dat dit niet gaat lukken voor het einde van dit jaar. Daarom gaat hij in gesprek met de AP om te kijken of er ook een overgangsregeling opgezet kan worden.