2304836
Financieel

Emiraten hebben Iraanse wisselkantoren op de korrel

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

Abu Dhabi -

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

De Islamitische Revolutionaire Garde van Iran.

Nieuwe sancties tegen zeven in de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Iraanse valutawisselkantoren staan los van internationale verdenkingen dat de islamitische republiek terroristen zou financieren.

Dat heeft de centrale bank van de Emiraten zondag laten weten.

Afgelopen donderdag lieten de VS en de Emiraten gezamenlijk weten in mei een Iraans netwerk van financiers te hebben opgerold. Betrokken Iraanse wisselkantoren zouden dat netwerk hebben gebruikt om cash uit Iran om te zetten in Amerikaanse dollars. Dat geld zou bestemd zijn voor de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran. Deze militaire organisatie zou daarmee op haar beurt terroristische organisaties in het buitenland hebben gefinancierd.

Witwassen

De zeven Iraanse valutawisselkantoren die zondag in nieuws zijn, staan los van het opgerolde geldnetwerk, laat een woordvoerder van de centrale bank in de Emiraten weten. De licentie van deze kantoren is deels ingetrokken, omdat ze niet voldoen aan voorschriften die te maken hebben met de bestrijding van witwassen, ook niet na een wettelijke periode waarin de kantoren de mogelijkheid kregen om de misstand te corrigeren.