2307589
Financieel

Boeing en Airbus halen grote orders binnen

Farnborough - Vliegtuigbouwers Boeing en Airbus hebben op de grote luchtvaartshow van Farnborough beide miljardendeals aangekondigd. De luchtvaartshow wordt veelal gebruikt als het toneel om grote bestellingen wereldkundig te maken en duurt nog de hele week.

Het Amerikaanse Boeing trapte af met onder meer een bestelling door DHL. Het logistieke concern koopt veertien vrachtvliegtuigen van het type 777 bij de Amerikanen. Daarmee is volgens de cataloguswaarde een bedrag gemoeid van omgerekend 4 miljard euro. Meestal weten bedrijven nog kortingen te bedingen.

Airbus meldde onder meer een akkoord met het Taiwanese StarLux Airlines voor zeventien A350 widebody's. Daarmee is volgens de catalogus zo'n 6 miljard gemoeid. Airbus kondigde verder een bestelling door het Chinese Sichuan Airlines aan van tien Airbus A350 XWB's. Voor één toestel van dit type moet volgens de catalogus van de Europese vliegtuigmaker 317,4 miljoen dollar (271,5 miljoen euro) worden neergeteld.

Bestuurders van beide concerns spraken verder beiden hun afkeer uit van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Volgens hen komt daar niets goeds van en is een ongehinderde handel noodzakelijk voor de luchtvaartsector.