Nieuws/Financieel
2308169
Financieel

'Lagere omzet voor Unilever'

Amsterdam - Unilever heeft in de eerste helft van dit jaar een lagere omzet behaald, onder druk van negatieve wisselkoerseffecten en desinvesteringen. Dat blijkt uit een consensus van analistenschattingen die Unilever op de eigen website heeft gepubliceerd. Het was- en levensmiddelenconcern komt donderdag voorbeurs met resultaten naar buiten.

Volgens de consensus komt de omzet uit op bijna 25,3 miljard euro, tegen minder dan 26,5 miljard euro in de eerste helft van vorig jaar. Onderliggend dus exclusief wisselkoersen, overnames en desinvesteringen wordt een groei van de omzet met bijna 3 procent verwacht, geholpen door hogere verkoopprijzen en een gestegen verkoopvolume.

Bij het onderliggend operationeel resultaat ligt de gemiddelde verwachting van analisten op ruim 4,8 miljard euro en bij het onderliggende nettoresultaat is dat ruim 3,4 miljard euro.

Verhuizing

Begin deze maand rondde Unilever de verkoop van de margarinetak aan de Amerikaanse investeerder KKR af. Met die verkoop was een bedrag gemoeid van van ruim 6,8 miljard euro. Unilever meldde verder dat het de verkoop van het Zuid-Afrikaanse deel van de spreads-portfolio van Unilever aan investeringsmaatschappij Remgro heeft afgerond.

Unilever heeft voor dit jaar een prognose uitgesproken voor een stijging van de onderliggende omzet in een bandbreedte van 3 tot 5 procent, met een verbetering van de operationele marges. In mei begon Unilever met een aandeleninkoop van 6 miljard euro.

Het bedrijf is verder bezig met een versimpeling van de structuur, waarbij het hoofdkantoor naar Nederland wordt verhuisd. Vorige week liet een belangrijke aandeelhouder nog weten bezorgd te zijn dat die verhuizing ertoe kan leiden dat Unilever uit de toonaangevende FTSE 100-index van de beurs in Londen komt te vervallen. Dat zou kunnen leiden tot een geforceerde verkoop van aandelen.