Nieuws/Financieel
2308267
Financieel

Sneller duidelijkheid over hypotheek

Amsterdam - Het afsluiten van een hypotheek is dit jaar een stuk sneller afgerond. Geldverstrekkers hebben een kwart minder tijd nodig.

Dat blijkt uit een navraag van BNR bij Hypotheken Data Netwerk (HDN). In 2017 kostte het gemiddeld nog 36 dagen om een lening voor de woning af te sluiten. Daar weten de verstrekkers dit jaar een kwart van af te knibbelen, de gemiddelde huizenkoper heeft nu in 27 dagen duidelijkheid over zijn hypotheek.

De snellere afhandeling is te danken aan de snellere processen bij geldverstrekkers. En starters profiteren vooral, omdat hun hypotheken een stuk sneller door de molen kunnen.

Voor zzp’ers is er minder goed nieuws. Hun hypotheekaanvraag is een stuk gecompliceerder en duurt daarom vaak langer. „Er is vaak extra informatie nodig en dan kom je al snel weer onderop de stapel, hoewel je misschien dezelfde dag alweer reageert. En dat zorgt ervoor dat de hypotheekaanvraag voor zzp’ers veel langer duurt”, zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis bij BNR.

Ook ouderen komen er bekaaid af. Die hebben vaak extra vragen, willen een stuk van de overwaarde verzilveren en kunnen daarom niet makkelijk behandeld worden.