Nieuws/Financieel
2308814
Financieel

Weinig beweging op afwachtende beurzen

Amsterdam - De Europese beurzen bleven maandag dicht bij huis. Beleggers verwerkten een wat afzwakkende Chinese economische groei en keken uit naar de start van het cijferseizoen op het Damrak. Tevens werd gelet op de topontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de plus op 560,86 punten. De MidKap steeg 0,5 procent tot 779,82 punten. De beurs in Frankfurt klom 0,2 en Parijs bleef onveranderd. Londen verloor 0,2 procent.

Altice Europe behoorde tot de sterkste stijgers bij de hoofdfondsen met een winst van 0,7 procent. Het kabel- en telecomconcern verbeterde de liquiditeitspositie door een herfinanciering van een lening voor zijn Franse dochter. Staalfabrikant ArcelorMittal stond onderaan met een verlies van 0,8 procent.

AkzoNobel

AkzoNobel won 0,7 procent. Oud-bestuursvoorzitters Aarnout Loudon en Kees van Lede roepen het zittende bestuur van het verfbedrijf op om het kwakkelende pensioenfonds middels een financiering te versterken.

In de MidKap was OCI de grote winnaar met een plus van ruim 4 procent. Kempen startte het volgen van de kunstmestproducent met een koopadvies. Voedingsbedrijf Wessanen kampte met een adviesverlaging door ABN AMRO en sloot de rij met een min van meer dan 2 procent.

Deutsche Bank

Bij de kleinere bedrijven dikte Beter Bed 3,1 procent aan. Kepler Cheuvreux verhoogde zijn aanbeveling voor de beddenverkoper.

Deutsche Bank maakte in Frankfurt een koerssprong van ruim 8 procent. De grootste bank van Duitsland kwam met voorlopige cijfers over het afgelopen kwartaal die beter waren dan verwacht.

Airbus

In Parijs daalde vliegtuigbouwer Airbus 0,3 procent. Het Chinese Sichuan Airlines plaatste tijdens de luchtvaartshow van Farnborough een definitieve bestelling van tien Airbus A350 XWB's. Renault klom 0,8 procent. Het Franse autoconcern behaalde in de eerste jaarhelft een verkooprecord.

Kone klom 1,7 procent in Helsinki. De grootaandeelhouders van het Duitse staalconcern ThyssenKrupp en het Finse industriële concern hebben volgens het Duitse Handelsblatt gesproken over een mogelijke fusie van de liftactiviteiten van beide bedrijven.

De euro was 1,1705 dollar waard, tegen 1,1671 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,9 procent minder op 70,36 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 74,96 dollar per vat.