Financieel/Geld

Column: Let op hoe je schenkt

Veel ouders willen dat alleen hun eigen kind voordeel heeft van geld dat zij schenken. Daarom hebben notarissen de zogenoemde uitsluitingsclausule bedacht.

Nu hoef je niet voor iedere schenking naar de notaris toe, dus kan het gebeuren dat een kind geschonken bedragen toch moet delen bij een echtscheiding. Meestal adviseer ik om als er geschonken wordt via een bancaire overschrijving als omschrijving te vermelden ’schenking met uitsluiting’.

Onlangs las ik een interessante uitspraak van het Gerechtshof Den-Bosch. Man en vrouw waren getrouwd en hadden huwelijkse voorwaarden gemaakt. Deze hielden in: uitsluiting van elke gemeenschap van goederen. De man ontving op enig moment een schenking van zijn moeder. Zij had niet vermeld dat er een uitsluitingsclausule van toepassing was, maar gezien de huwelijkse voorwaarden was dat ook niet nodig. De schenking was alleen voor de zoon. Dachten de zoon en zijn moeder.

En/of-rekening

Helaas voor hen beiden oordeelden de rechters anders. Moeder had namelijk de schenking overgemaakt op een bankrekening die op naam van de zoon en zijn (toenmalige) echtgenote stond. Het was een zogeheten en/of rekening. Het oordeel was simpel: moeder noch zoon konden aannemelijk maken dat het de bedoeling van moeder was om alleen aan haar zoon te schenken. Ze had het geld kunnen overboeken naar de privérekening van haar zoon, maar had het nummer van de en/of-rekening ingevuld. Het geschonken bedrag moest dus gedeeld worden bij de scheiding.

Wat ik u als aandachtspunt wil meegeven, is dat het dus niet voldoende is om te schenken onder een uitsluitingsclausule maar dat u er ook voor moet zorgen dat duidelijk is dat de schenking alleen voor uw eigen kind bestemd is. Dus vermeld bij de overboeking ’schenking aan mijn eigen kind met uitsluitingsclausule’. Dan gaat het waarschijnlijk ook goed als u overboekt op een en/of-rekening.

Wil je hierover wat laten weten, stuur dan een mail.

Mr. Ernst Loendersloot is senior kandidaat notaris te Maastricht, www.ntrs.nl.