Nieuws/Financieel
2308949
Financieel

'Dalende winstmarge bij ASML'

Amsterdam - Chipmachinefabrikant ASML zal in het tweede kwartaal naar verwachting meer winst hebben gemaakt op een hogere omzet, zo blijkt uit de gemiddelde prognose van analisten in een consensus opgesteld door Bloomberg. De winstmarges zullen evenwel zijn gedaald, nu de verkoop van vernieuwende EUV-machines, met een lagere marge, beter op gang komt.

ASML publiceert woensdag resultaten. De chipmachinemaker zei eerder al dat de brutomarge in het tweede kwartaal zou dalen, door het succes van de peperdure EUV-machines.

In het tweede kwartaal zal de chipmachinemaker naar verwachting een omzet hebben behaald van krap 2,6 miljard euro. Dat betekent op jaarbasis een stijging van 22 procent. De aangepaste winst in de meetperiode valt naar verwachting bijna 11 procent hoger uit op 524 miljoen euro.

Tweede generatie

ASML zei eerder dat er dit jaar twintig EUV-machines zullen worden gebouwd. Volgend jaar wil ASML de capaciteit hebben voor tenminste dertig van die chipmachines.

Kenners zeiden na de presentatie van de cijfers over het eerste kwartaal het ,,zeer bemoedigend'' te vinden dat de eerste orders voor de tweede generatie van de EUV-techniek al binnen zijn. Het gaat dan om systemen die vooral voor onderzoek en ontwikkelingsdoeleinden bedoeld zijn en op zijn vroegst eind 2021 geleverd worden. De voor echte productie bedoelde High-NA EUV-machines worden naar verwachting pas tegen 2024 geleverd.