Nieuws/Financieel
2309652
Financieel

Aandeel Greenyard in vrije val door paniek over listeria

Er zijn diepvrieserwten teruggeroepen.

Er zijn diepvrieserwten teruggeroepen.

Amsterdam - Het Belgische Greenyard, een van ’s werelds grootste groenteleveranciers, is maandag keihard afgestraft op de beurs in Brussel vanwege een onderzoek naar mogelijke doden door groenten die besmet zijn met de listiria-bacterie. Het bedrijf verloor door paniekverkopen bijna een derde van zijn beurswaarde.

Er zijn diepvrieserwten teruggeroepen.

Er zijn diepvrieserwten teruggeroepen.

Het Europese voedselagentschap EFSA doet onderzoek naar het verband tussen negen doden aan listeria in Denemarken, Zweden, Finland, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk en de geleverde groente van Greenyard. Naast de doden zijn er nog eens 47 zieken geregistreerd.

Greenyard die eigenaar is van het groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht en levert groente aan Nederlandse grootgrutters als Albert Heijn, EMTÉ en Coop, heeft uit een Hongaarse fabriek diepvriesgroente geleverd die besmet was met de bacterie. Inmiddels heeft de Belgische groenteleverancier de fabriek in Hongarije stilgelegd.

Schade

Beleggers kampen met grote onzekerheid, omdat het moeilijk in te schatten is wat de schade uiteindelijk gaat bedragen. Analisten van KBC Securities wijzen erop dat die onzekerheid over de reputatieschade en mogelijk hoge kosten van de financiële afwikkeling van de listeria-bacterie beleggers ertoe beweegt om het aandeel te dumpen. Het aandeel sloot 31,14% lager op €7,85. De harde klap op de beurs kwam maandag, nadat Greenyard afgelopen vrijdag ook al 9,5% verloor nadat de handel in het aandeel even was stilgelegd.

Overigens heeft Greenyard-topman Hein Deprez in een interview in de Belgische financiële krant De Tijd aangegeven dat het bedrijf in gesprek is met verzekeraars over eventuele dekking van de schade. Hij stelt echter dat er ’geen causaal verband is vastgelegd’ tussen de doden en de groente van Greenyard. Greenyard werd eind juni op de hoogte gesteld over de aanwezigheid van de listeria-bacterie in zijn groenten sinds 2015.

Terugroepactie

Tot op heden heeft alleen EMTÉ zijn diepvrieserwten van Pinguin, een van de merken van Greenyard, teruggeroepen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA verwacht wel dat er mogelijk meerdere terugroepacties komen. Daarnaast adviseert de toezichthouder consumenten diepvriesgroente gedurende twee minuten tot 70 graden verhitten. Dan is de bacterie onschadelijk gemaakt.