Nieuws/Financieel
2311099
Financieel

Column: Uiteindelijk winnen de Verenigde Staten

Vincent Juvyns

Vincent Juvyns

De winnaar van het WK voetbal is na een maand van spannende wedstrijden eindelijk bekend, maar op economisch en financieel vlak was er minder spanning over de winnaar van de eerste helft van 2018. Ondanks een beleid op fiscaal, monetair, diplomatiek en handelsgebied dat de mondiale financiële markten heeft gedestabiliseerd, zijn de Verenigde Staten al hun tegenstanders opnieuw voorbijgestreefd.

Vincent Juvyns

Vincent Juvyns

Begin 2018 waren de Amerikanen echter niet favoriet, uit angst voor het einde van de economische cyclus en het waarderingsniveau van Amerikaanse bedrijven, waardoor maar weinig beleggers aan het begin van het jaar een voorkeur hadden voor de VS.

Terwijl de S&P 500 en Russell 2000 de beste beursprestaties van het jaar lijken te hebben geboekt, vragen velen zich vandaag de dag af of het mogelijk is om terug te keren naar de Amerikaanse markten, maar is er tegelijk de vrees dat ze dan aan het einde van het feestje binnenkomen.

Langste periode van ononderbroken groei

Het is waar dat de groeifase van de Amerikaanse economie recent zijn tiende jaar is ingegaan, en dat in het huidige tempo binnen twaalf maanden de langste periode van ononderbroken economische groei in de geschiedenis van de VS bereikt kan worden.

Het is maar al te goed bekend dat de bomen niet tot in de hemel groeien, en hoe langer de huidige groeifase duurt, hoe groter de kans op een recessie. Groeiperiodes hoeven echter niet ten onder te gaan door een hoge leeftijd, en zelfs pessimisten zullen inzien dat er weinig vroege signalen van een recessie zijn. De BBP-groei zal in het tweede kwartaal van 2018 naar verwachting boven de 3% op jaarbasis uitkomen, de belangrijkste indicatoren blijven positief, de werkloosheid ligt op het laagste niveau sinds 19692 en het consumentenvertrouwen blijft hoog.

Een recessie is dus niet onvermijdelijk. En hoewel tien jaar van groei lang kan lijken, is dit niets in vergelijking met de 27 jaar van onafgebroken groei van Australië sinds 1991...

Amerikaanse aandelen

Ook al achten we het onwaarschijnlijk dat de VS het record van Australië zullen evenaren, verwachten we dat het risico van een recessie laag blijft. Om die reden blijven we een voorkeur hebben voor Amerikaanse aandelen. Hun waardering daalde tot 16,3 keer de verwachte winst, na het bereiken van een niveau van 18,5 keer eind januari. Verder zal de winstgroei dit jaar waarschijnlijk stijgen tot meer dan 20% en geven de Amerikaanse indices ons toegang tot veelbelovende thema's, zoals de technologische sector en de binnenlandse consumptie. In een context van restrictiever monetair beleid en onzekerheden over de wereldhandel, lijkt het ons momenteel echter het beste om te kiezen voor een LONG/SHORT-benadering, in plaats van LONG ONLY, om zo het maximale uit de Amerikaanse markten te halen.