Nieuws/Financieel
2311339
Financieel

Boekentips

Zo laden investeerders zich in de zomer op

Opladen tijdens zomerdagen met tips van investeerders.

Opladen tijdens zomerdagen met tips van investeerders.

De zomer gebruiken we om inspiratie op te doen. Welke boeken of podcasts bevelen de doorgewinterde investeerders aan voor de vakantiekoffer?

Opladen tijdens zomerdagen met tips van investeerders.

Opladen tijdens zomerdagen met tips van investeerders.

Investeerder Thijs Gitmans, fondsmanager van het Mainport Innovation Fund en startup-mentor, tipt Ben Horowitz. „Om altijd op terug te grijpen tussen de op de borst kloppende Amerikaanse venture capital- en startup-boeken, blogs en andere verhalen, is ’The hard thing about hard things’ van Horowitz - een van de oprichters van investeringsfonds Andreessen Horowitz. Omdat het heel vaak ook niet goed gaat, moeilijk is, tegenvalt, en een kwestie is van probleem voor probleem overwinnen als je een succesvol bedrijf wilt opbouwen. Hij put voor tal van ingewikkelde situaties uit de praktijk uit zijn rijke ervaring. Een absolute aanrader.”

Thijs Gitmans

Thijs Gitmans

Al lang op zijn zijn nachtkastje de biografie van Winston Churchill van Geoffrey Best. „Zeker na het zien van The Crown een verhaal om van te smullen. Waarbij ik het ongelooflijk blijf vinden hoe individuen het verschil kunnen maken in de wereldgeschiedenis”, aldus Gitmans. „De vraag is altijd wat je aan een individu kunt toerekenen. Maar het verhaal dat we zonder deze man nu een andere taal zouden spreken zou zo maar eens niet overdreven kunnen zijn.”

Hij waagt zich ook aan de Hard Gras-special over Cristiano Ronaldo. Gitmans: „Allesbehalve mijn favoriete voetballer. Ik ben niet enige die na wat meer gehoord te hebben over zijn levensverhaal toch heeft moeten terugkomen op zijn oordeel. Ik blijf het een raar en ook wel een beetje naar mannetje vinden. Maar als hij iets duidelijk maakt is dat je – al dan niet ter compensatie van een gebrek aan talent – ongelooflijk ver kunt komen door keihard te werken en absoluut de beste te willen zijn.”

Zijn Geheimtip bij de podcasts is de Live Slow Ride Fast van wielrenner Laurens Ten Dam. „Die moet je gewoon luisteren. Zeker in deze Tour-periode.”

Oscar Kneppers, investeerder en oprichter van Rockstart.

Oscar Kneppers, investeerder en oprichter van Rockstart.

Hulp bij tegenvallers

Oscar Kneppers startte en verkocht bedrijfsmagazines Emerce en Bright. Daarna volgde Rockstart, dat start-ups helpt groeien, waar hij gas terugneemt. Bovenaan zijn tiplijst staat ’Walk through Walls’van Marina Abramović. Kneppers: „Op m’n 51e verjaardag in Stockholm ontdekte ik eigenlijk pas het werk van de Joegoslavische kunstenaar Abramović. Ik werd meteen gegrepen - bij de keel. Met deze autobiografie begrijp je hoe ze tot haar adembenemende performance art komt. Ik ben een fan. De titel says it all, de tip voor ondernemers die de grenzen van hun wilskracht willen opzoeken. En even écht uit hun box willen stappen.”

Daarop volgt ’The Dip’van Seth Godin. Kneppers: „Godin is de King van Online Marketing. Maar zijn mooiste werkje is The Dip, dat iedere ondernemer helpt inzien wanneer je met iets moet stóppen of juist dat moment kunt aangrijpen een laatste extra push te geven. Mooiste opening ooit: ’I feel like giving up. Almost every day, in fact’. Wie kent dat niet? Heerlijk voor wie even vast zit. „Quit the wrong stuff”, citeert hij. „Stick with the right stuff. Have the guts to do one or the other.

Eerlijkheid

’Radical Honesty’ van Brad Blanton is „misschien wel een van de slechtst geschreven boeken in mijn iPad”, erkent de ondernemer. „Maar wát een voltreffer over schaamteloze eerlijkheid. Als je wilt stoppen met om de brij heendraaien, mitsen en maren, maar vooral jezelf niet wil verliezen in de zoveelste onderhandeling voor wat-dan-ook: dit boek wordt je beste vriend. Neem deze: „We all lie like hell. It wears us out. It is the major source of all human stress. Lying kills people.” Die zit. Grote aanrader.”

Iwan Vink van WinCap Fund.

Iwan Vink van WinCap Fund.

Investeerder Iwan Vink, oprichter van WinCap Fund en voorheen handelaar in New York, verstouwt per jaar zo’n vijftig boeken. Hij tipt ’Letting Go – The pathway of surrender’ van David R. Hawkins. „Over de zinloosheid van emoties en gedachten. Laat het gaan. Na het lezen van dit boek besefte ik nog meer dat al mijn eigen emoties en gedachten een logisch voortvloeisel zijn van mijn ervaringen. En dus niet relevant zijn op een grotere schaal. Om op een hoger niveau te kunnen leven is het evident dit bij iedere emotie te onderkennen. Het boek en de Youtube-video’s van Hawkins hebben de kijk op mijn eigen leven en de emoties van anderen veranderd.”

Krankzinnig bedrijfsmodel

Tony Hsieh kwam in 1999 bij online schoenenverkoper Zappos. Hij werd er ceo en schreef ’Delivering Happiness’.

Vink: „Dit krankzinnige businessmodel - wie gaat er in 1999 nou schoenen verkopen op het internet? - kan alleen overleven door een extreme focus op het geluk van de klant, oftewel delivering happiness. Eén klant bestelt een pizza via de klantenservice, andere klanten worden geholpen aan schoenen van de concurrent en een klant die een wereldreis heeft gemaakt is bijna de hele dag aan de lijn met de klantenservice om zijn verhaal te vertellen. Een succesvol bedrijf bestaat uit een extreme focus op de klant én blije medewerkers. Dan komt de waardecreatie voor de aandeelhouders vanzelf. Dat Amazon Zappos in 2009 heeft overgenomen is heel logisch.”

Als derde beveelt Vink ’100 to 1 in the stock market’ van Thomas Phelps aan. „Investeren op de beurs gaat eigenlijk om het vinden van het bedrijf wat jaren later 100 maal zoveel waard is. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan en vooral het aanhouden van een aandeel wat misschien al een factor 10 is gestegen is het moeilijkste. Dit boek uit de jaren 70 beschrijft de karakteristieken van de bedrijven die meer dan 100 maal in waarde zijn gestegen. Hier kan iedere belegger én ondernemer van leren.”

Niet druk maken

Investeerder Quintin Schevernels oprichter van Layar en sinds kort directeur van woningsite Funda, suggereert voor de zomermaanden ’The subtle art of not giving a fuck’. „Een erg grappig geschreven boek, dat je helpt om te bepalen waar je je wel en vooral niet druk om moet maken. Dit is zakelijk bruikbaar, maar ook privé.”

Quintin Schevernels

Quintin Schevernels

Schevernels schreef zelf ’Suits & Hoodies’ en begeleidde start-ups. Vandaar ook zijn tip ’Tribe of mentors’. „Een dik boek vol met nuttige lessen en tips van een enorme diversiteit aan succesvolle mensen, makkelijk leesbaar en lekker praktisch.”

Zoals anderen beveelt hij ’Homo Deus’ van Yuval Noah Harari aan, de opvolger van het historische boek ’Sapiens’. Harari probeert hierin te achterhalen waar technologische ontwikkelingen toe gaan leiden. „Niet echt een managementboek”, stelt hij, „maar een must-read. Het geeft een fascinerend en soms ook angstaanjagend beeld van onze toekomst op basis van technische ontwikkelingen en vooral historische trends.”

Klassiek naast Trump-tweets

Lodewijk van der Kroft, investerend partner bij vermogensbeheerder Comgest Benelux, tipt ’The Intelligent Investor’ van Benjamin Graham. „Een klassier. Dit handboek voor fundamentele beleggers is gedateerd, maar nog helemaal up to date: een goede bron om te gebruiken in een periode waarin de tweets van Donald Trump meer aandacht krijgen dan de fundamentele ontwikkelingen in de economie”, stelt hij.

„We worden in de beleggingswereld geregeerd door grote koppen in de kranten die beleggers afleiden waarop het uiteindelijk gaat: en dat is de samengestelde rendementen. Vergeet niet dat van de pensioenuitkeringen in Nederland slechts 30% is ontstaan door inleg en de rest door aangroei. Dit boek van Graham las ik eerder in een zomervakantie en is het herlezen waard.”

Waarde creëren

Jacco Heemskerk, hoofd investment consulting bij een van de grootste pensioenadviseurs Willis Towers Watson, beveelt voor de vakantiekoffer ’The Entrepreneurial State’ aan. Heemskerk: „Mariana Mazzucato schreef hiermee wederom een inspirerend boek, nadat ze eerder al heilige huisjes omver wierp.”

In haar succesnummer beargumenteerde zij dat de staat een belangrijke en veelal onderschatte rol heeft bij technologische ontwikkelingen. In haar nieuwe boek The Value of Everything gaat ze dieper in op waardecreatie. „In de wereld van vandaag, waarin lange ketens, technologie en bezit van infrastructuren en platformen voor een groot deel de verdiencapaciteit van ondernemingen bepalen, wordt het steeds meer ambigu waardoor echte, intrinsieke waarde wordt bepaald – en hoe die nog feitelijk kan en zou moeten worden gewaardeerd.”

Mazzucato gaat goed in op die vragen, vindt Heemskerk. „Wat bedoelen we, of zouden we moeten bedoelen, met echte waarde en hoe doorbreken we het systeem waarin het creëren van waarde, het ambacht, nauwelijks meer wordt gewaardeerd? Dat zijn vragen van groot maatschappelijk belang. Maar ook met belang voor investeerders en ondernemingen die echte waarde creëren leveren. Ook vanuit het perspectief van langetermijnbeleggers en goede risico-rendementsverhoudingen.”

Herwaardering Ayn Rand

Oprichter Maarten van der Sanden van crowdfunder Symbid heeft een koffer vol tips na een sabbatical in zuidelijk Afrika. „Dus voor mij geen zomervakantie.” ’The Fountainhead’ en ’Atlas Shrugged’ van Ayn Rand komen op tafel. „Rand is de held van vele leidende figuren zoals Peter Thiel die de technologiewereld van Silicon Valley, en dus ook onze eigen wereld behoorlijk beheersen”, verklaart hij het belang.

Rand heeft volgens Van der Sanden halverwege de vorige eeuw een indrukwekkend beeld weten te schetsen van hoe het kapitalisme en het socialisme tot in het menselijke individu doorwerken. „Het detail waarin zij haar personages in haar boeken tot leven weet te laten komen is fenomenaal. Het geeft goed weer hoe deze beide stromingen tot in hun kern werken. De diepere inspiratie die ik uit deze beide boeken heb gehaald is dat je vooral dicht bij je eigen normen en waarden moet blijven en zelf gelukkig moet zijn in wie je bent, maar ook in wat je doet. Je moet vooral niet je geluk spiegelen aan de buitenwereld.”

Inheemse stam

Ook Van der Sanden legt Homo Sapiens en Homo Deus van Yuval Noah Harari op tafel. „Harari heeft met Homo Sapiens het ultieme geschiedenisboek over de moderne mensheid geschreven in mijn ogen. Om te weten wie we zijn, moeten we weten waar we vandaan komen. Deze reis beleef je bij het lezen van dit boek op precies het juiste detailniveau en je zult alles om je heen in onze moderne maatschappij hopelijk een stuk beter begrijpen. In Homo Deus neemt Harari je als het ware mee op een ruimtereis: waar gaat het de komende honderd jaar naartoe met de mensheid? Worden we inderdaad onsterfelijke halfgoden?”

Op reis in Afrika had hij „het voorrecht” deze vraag voor te mogen leggen aan een inheemse stam, de Himba’s. „Waar wij in Westerse discussies over dit onderwerp niet verder kwamen dan of het léuk was om eeuwig te leven, vonden de Himba’s het nuttig om eeuwig te kunnen leven. Want dan zou niets van de waardevolle kennis verloren gaan die nu mondeling van generatie op generatie overgedragen wordt. Dat is nog eens een ander perspectief”, stelt hij.

„Mijn verwachting is dat je na het lezen van Homo Deus zomeravonden tekort komt om te filosoferen over de toekomst van ons bestaan.”