Nieuws/Financieel
2313096
Financieel

Greenyard veert op na bescheiden inschatting schade door listeria

Diepvrieserwten uit Nederlandse supermarkt gehaald.

Diepvrieserwten uit Nederlandse supermarkt gehaald.

Amsterdam - Groenteleverancier Greenyard schat dat de schade door de listeria-bacterie zo’n €30 miljoen bedraagt. Beleggers reageren verheugd op deze eerste inschatting. Het aandeel sloot dinsdag 20,6% in de plus op €9,47, nadat het maandag in een spookrit naar beneden bijna een derde van zijn waarde verloor.

Diepvrieserwten uit Nederlandse supermarkt gehaald.

Diepvrieserwten uit Nederlandse supermarkt gehaald.

Greenyard, een van ’s werelds grootste groentenleveranciers, meldde vanochtend dat het bedrijf verzekerd is voor haar productaansprakelijkheid. Na verzekering schat de leverancier van diepvriesgroente aan onder ander Albert Heijn, Coop en EMTÉ, dat de financiële imapct van de terugroepactie circa €30 miljoen bedraagt. Dat is inclusief de kosten van transport, opslagkosten en vernietiging. Ongeveer een derde van die kosten heeft volgens Greenyard impact op de balans.

De groenteleverancier is onderdeel van een onderzoek door het Europese voedselagentschap EFSA naar het verband tussen negen doden aan listeria in Denemarken, Zweden, Finland, Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk en de geleverde groente van Greenyard. Naast de doden zijn er nog eens 47 zieken geregistreerd.

Bescheiden bedrag

Greenyard, eigenaar van het groente- en fruitbedrijf Bakker Barendrecht, heeft uit een Hongaarse fabriek diepvriesgroente geleverd die besmet was met de listeria-bacterie. Inmiddels heeft de Belgische groenteleverancier de fabriek in Hongarije stilgelegd.

Door grote onderzekerheid over de hoogte van de schade, dumpten beleggers maandag massaal het aandeel. Het aandeel daalde in één dag ruim 31% van zijn waarde. Beleggers reageerden dinsdagochtend dan ook opgelucht op het relatief bescheiden schadebedrag dat Greenyard noemt, omdat verwacht wordt dat de groenteleverancier met een omzet van €4,2 miljard afgelopen jaar die kosten gemakkelijk kunnen opvangen.

Terugroepactie

Overigens heeft Greenyard-topman Hein Deprez in een interview in de Belgische financiële krant De Tijd maandag aangegeven dat er ’geen causaal verband is vastgelegd’ tussen de doden en de groente van Greenyard. Greenyard werd eind juni op de hoogte gesteld over de aanwezigheid van de listeria-bacterie in zijn groenten sinds 2015.

Tot op heden heeft alleen EMTÉ zijn diepvrieserwten van Pinguin, een van de merken van Greenyard, teruggeroepen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA verwacht wel dat er mogelijk meerdere terugroepacties komen. Daarnaast adviseert de toezichthouder consumenten diepvriesgroente gedurende twee minuten tot 70 graden verhitten. Dan is de bacterie onschadelijk gemaakt.