Financieel/Geld
2313103
Geld

Inkomen: zelfstandige zit werknemer op de hielen

Werkende wint nog wel.

Werkende wint nog wel.

Amsterdam - Werknemers verdienen nog altijd meer dan zelfstandigen, maar die laatsten zijn bezig aan een inhaalslag. Sinds het einde van de crisis, in 2014, is het uurinkomen van zelfstandigen er met 15% op vooruit gegaan, melden economen van ING. Werknemers gingen er in dezelfde periode met 5,3% op vooruit.

Werkende wint nog wel.

Werkende wint nog wel.

ING wijt die ontwikkeling aan de krapte op de arbeidsmarkt. Zelfstandigen met schaarse talenten kunnen hun tarieven sneller opschroeven dan het loon van werknemers stijgt. „Als de arbeidsmarkt nog krapper wordt, zullen zelfstandigen snel een groter deel van de koek opeisen”, voorspelt ING-econoom Marcel Klok.

Tijdens de crisis hebben zelfstandigen flink wat dips te verduren gekregen, en moesten ze dumptarieven hanteren om niet helemaal uit de markt te worden geprijsd, maar in totaal ging hun beloning ongeveer even hard omhoog als die van werkenden. Na 2014 hebben zelfstandigen duidelijk de overhand.

Werkenden worden nog altijd vooral zelfstandig vanwege de vrijheid die daarbij komt kijken. Voor het geld hoeven ze het inderdaad niet te doen: gemiddeld verdienen werkenden nog altijd fors meer per uur dan zelfstandigen: 35 om 26 euro. Dat zijn brutobedragen. Omdat zelfstandigen geen sociale premies hoeven af te dragen, is het verschil tussen de nettobeloningen kleiner, verwacht ING.