Nieuws/Financieel
2314392
Financieel

Eerste cao werknemers arbodiensten

Zorg van de Zaak heeft voor de eerste keer sinds het bestaan een cao afgesloten voor de ongeveer 1000 medewerkers die werkzaam zijn bij de arbodiensten en expertisebedrijven. Daarmee wordt definitief afscheid genomen van het arbeidsvoorwaardenreglement.

Zorg van de Zaak, met onder meer een landelijke arbodienst die gespecialiseerd is in arbeidsomstandigheden en de gezondheid van werknemers, heeft daarover een akkoord bereikt met de Werknemersvereniging, vakbond De Unie en de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD).

De nieuwe cao heeft een looptijd van één jaar en tien maanden en gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018. De werknemers kunnen in totaal rekenen op een loonstijging van 3,25%. Verder zijn er afspraken gemaakt over duurzame inzetbaarheid, opleiding en ontwikkeling en de reiskostenvergoeding.

Buitenspel

De stap van Zorg van de Zaak is opmerkelijk, omdat de landelijke arbodienst het arbeidsvoorwaardenreglement omzet in een cao. Veel bedrijven, zoals onlangs Jumbo, Action en Gall & Gall, volgen de omgekeerde weg waarbij de vakbonden buitenspel worden gezet.

Volgens hrm-manager Peter van de Berg is er doelbewust gekozen voor een collectieve arbeidsovereenkomst.

Aantrekkelijk

,,Wij willen een aantrekkelijke werkgever zijn en daar hoort een goed arbeidsvoorwaardenpakket bij. We hebben daarom afspraken gemaakt met partijen die het bedrijf goed kennen en opkomen voor de werknemers. De nieuwe cao zorgt voor stabiliteit in de ontwikkeling van moderne arbeidsvoorwaarden.”

Van den Berg geeft verder aan dat er geen zaken zijn gedaan met de vakbonden CNV en FNV. ,,We hebben minder positieve ervaringen met andere bonden, omdat zij een bredere agenda hebben dan de belangen van de werknemers.”