Nieuws/Financieel
2314423
Financieel

Analyse: Zzp’ers zijn spekkoper

Wie dacht dat zzp’en een crisisverschijnsel was, zit ernaast. Zzp’ers hebben een vaste plek verworven op de arbeidsmarkt. En de tijd van sappelen laten ze achter zich.

Het gaat steeds beter met zzp’ers. In de crisis zagen ze hun tarieven flink dalen, maar nu trekt de beloning stevig aan. Hun uurloon past zich namelijk veel sneller aan dan die van werknemers.

Het economisch bureau van ING bracht in kaart wat de gemiddelde beloning van zelfstandigen is (75% van de zelfstandigen zijn zogenaamde zzp’ers). In de crisisjaren 2009-2013 steeg het gemiddeld in totaal met 3,4% (tegen 10,5% voor werknemers). In de periode van 2014 tot nu is de beloning per uur met 15% (werknemers: 5,3%).

Flexibiliteit

Voor opdrachtgevers is die flexibiliteit van zzp’ers prettig. Ze passen hun gewerkte uren veel sneller aan dan personeel dat in dienst is. En de tarieven reageren veel sneller op de economische omstandigheden.

Onder meer in de bouw steeg het aantal zzp’ers tijdens de crisis razendsnel. Dat gebeurde toen vaak niet vrijwillig. Als ontslagen bouwvakker moest je toch wat. Nu staan bouwbedrijven om personeel te springen. Maar de zzp’ende timmerman, stukadoor of metselaar is nu spekkoper. De tarieven stijgen hard en ze hebben dan ook weinig animo om weer in dienst te treden.

Dik een miljoen

Vaste banen worden eindelijk weer uitgedeeld door bedrijven die profiteren van de goed draaiende economie. Maar dat betekent dus niet automatisch dat het verschijnsel zzp teurggedrongen wordt.

In 2017 steeg het aantal werkenden in een vaste baan met 48.000 ten opzichte van een jaar eerder. Maar het aantal zzp’ers steeg ook nog altijd met 27.000. Inmiddels telt Nederland dik een miljoen van die zzp’ers. De opmars was dan ook al voor de crisis ingezet en werd in de crisis hooguit versneld.

Eigen baas

In de analyse hint ING er ook op dat het zzp-schap onder sommige groepen een plezierige manier van werken is. Vooral ouderen en hoogopgeleiden verkiezen steeds vaker de vrijheid van het zzp’en. Zij kunnen hun kennis gemakkelijk vermarkten en vinden het prettig om niet meer onder een baas te werken.

Zzp’ers waren altijd al spekkoper met de riante fiscale tegemoetkomingen. Nu ze hun tarieven zien stijgen, wordt het werken als zzp’er er alleen maar aantrekkelijker op.